Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot flytt

Något definitivt beslut att turistbyrån vid Stora Torget ska flytta till nya Resecentrum finns inte.

Men vid onsdagens stormöte i Paulusgården vidhöll kommunalrådet Ulf Hansson att en flytt är bra.

Han hade också ett ess i rockfickan under kvällen.
– Vi har fått klartecken att Travel Arena kommer att flytta dit, sa han och förklarade att då blir det möjligt att även köpa biljetter till SJ.
Sedan planerna på att turistbyrån ska flytta från centrum har protesterna varit många. En namninsamling mot flytten har gett över 3 000 namnunderskrifter. Stormötet i Paulusgården samlade minst 100 personer.

Ulf Hansson inledde med att turistbyrån låg tidigare på Åsgatan i en liten kiosk. Sedan 25 år tillbaka finns den i kvarteret Ugglan vid Stora Torget.
Han berättade också att kommunen tappat 2?000 medborgare de senaste 20 åren och därmed 100 miljoner i skattepengar. Samtidigt ökar de äldre i kommunen.
Det enda beslut som finns är att kommunstyrelsen och strategiutskottet ställt sig bakom ett inriktningsbeslut om en flytt.
Därefter har många motsatt sig en flytt.
– Tror man på demokrati är det inte sämre än man kan ändra sig, sa Alla Mattsson i Långshyttepartiet och nu var emot en flytt.

Solbritt Andersson (V) berättade att hon lyssnat på opinionen om att värna gamla kulturbyggnader och att turistbyrån ska vara kvar där den finns i dag.
Melker Andersson (M) vill att att turistbyrån finns kvar i gamla Hedemora men flytta ut från Ugglan. Han framhöll även att ingen kostnadskalkyl gjorts på en flytt.
Owe Ahlinder (C) tyckte i stort det var bra med en flytt till Resecentrum.

Jan Ringberg Isacsson (V) framhöll att turismen genererar 100 jobb i kommunen och att det är viktigt med bra tillgänglighet i en turistbyrå.
– En levande turistbyrå är bra, som den vi har i dag, sa han.
Hans Dahlfors hade hört under 40 år att det måste sparas i kommunen.
– Man måste ha en vilja och vision, sa han.

Förslagen som kom fram var att göra ett besökscentrum i Ugglan eller kulturföreningarnas hus.
Återstår att se hur det blir.
I alla fall är turismen en växande näring och av stor betydelse för kommunerna i södra Dalarna.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se