Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykisk ohälsa oroar SSU:are

SSU Dalarna skickar sex ombud till förbundets kongress i Täby i veckan. Ungdomars psykiska ohälsa står högst på ombudens dagordning.

  • Psykisk ohälsa bland ungdomar.
  • Sommarjobb åt alla.
  • Avgiftsfri kollektivtrafik för alla.
Det är dalaombudens tre viktiga frågor inför kongressen som börjar på fredag.

– Vi lever i ett pressat samhälle och i en pressad skola, säger Viktor Nordström, ordförande i SSU Dalarna ombud till kongressen.
– Därför kräver vi att alla elever i grundskolan och gymnasieskolan kallas till en obligatorisk psykologisk undersökning. Det ska vara lika naturligt som en vanlig fysisk hälsokontroll.

Pressen i skolan har ökat, säger Sofie Eriksson, ombud från Falun. Förut räckte det med tre godkända betyg för att gå vidare till gymnasiet. Nu måste 12 betyg vara godkända.
– Jag har jobbat som lärarvikarie och sett hur pressade eleverna är. För många är det tabu om att prata om att man mår dåligt. En kurator som lyssnar skulle kunna hjälpa många, säger Sofie Eriksson.

Viktor Nordström pekar på den yttre pressen som många unga känner.
– Det finns en utseendefixering både bland killar och tjejer. För många är det pressande att skaffa allt det senaste av kläder och prylar.

SSU Dalarna kräver sommarjobb åt alla ungdomar mellan 13 - 20 år. Det fungerar i en del kommuner men långt ifrån i alla, säger SSU-arna.
– Ett första sommarjobb är viktigt för självkänslan, säger Victor Ahlén.
– Känslan att bidra till samhället och att komma ut i arbetslivet är enormt betydelsefullt för unga människor.

SSU:arna från Dalarna har inspirerats av att kollektivtrafiken i Avesta är gratis. Något som borde spridas över landet, menar de.
– Vi kräver gratis kollektivtrafik åt alla unga i hela landet, säger, Viktor Nordström.

Mats Rönnblad