Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Publiken svek internationella filmfestivalen

Inte många besökare kom till helgens internationella filmfestival i Garpenberg. Mycket talar för att den hölls på fel plats och vid fel tid på året. Många hade säkert julbestyr i tankarna i stället för film.

De som ändå kom fick se en varierad kavalkad av olika filmer. Tyvärr var det ofta svårt att hänga med när språket var spanska och översättningen på snabb engelska. Det medförde att man tappade handlingen i många filmer.

Det här var fjärde gången den här Internationella Random Film Festivalen hölls. Det som utmärker den är att festivalens ort som datum helt enkelt lottas fram. Nu blev det Garpenbergs tur att genomföra den här festivalen, bara tre veckor före jul.

Sammanlagt har 1 500 filmer lämnats in från 25 olika länder. Av dessa visades 49 filmer.

Efter visningen över tre dagar skulle vinnande film tas fram. Det blev den franska filmen Dún Paysa Éloigne.

För att få fram vinnaren placerades 49 lotter ut i salen. De första 20 nummer som publiken hittade gick vidare i tävlingen Dessa nummer skrevs ner på lika många ballonger.

Efter att två tjejer sedan krossat 15 ballonger fanns fem kvar. Då klev festivalpresidenten in med fem ägg i korgen för att avgöra hela finalen. Fyra var hårdkokta och ett var rått. När det råa ägget rann nedför hans ansikte skulle den filmen vinna hela festivalen. Det blev nummer 13.

Publiken fick också rösta fram en film genom lottdragning. Hjalmar Envall vann och gav filmen The River sin röst. Han tyckte festivalen varit ett lyft för bygden.

Det verkade som om gänget bakom festivalen hade lika roligt som publiken. Lennart Bolin tyckte det blev ett spännande möte med personalen, som han uttryckte är riktiga eldsjälar.

– Kul att det blev ett sådant här nedslag, säger kommunalrådet Ulf Hansson efter att ha sett en film.

Efter detta valdes nästa festivalplats som blev Saudi Arabien och orten Al Houh. Den hålls i januari 2015. Innan dess hålls den femte festivalen i Polen i november 2014. För visst blir det en fortsättning av Random Film Festival.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se