Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Qigong med musik i kyrkan

Det är ingen präst som mässar vid altaret. Framför altarringen står i stället några äldre kvinnor och gör långsamma, harmoniska rörelser.

I vinter är det Qigong i Boda kyrka på söndagskvällarna.
Det är blå timmen utanför kyrkan. Skymningen smyger sig på vinterlandskapet, snön, den vita kyrkan, de blå bergen och Siljan i bakgrunden.
Några bilar och en ensam spark står parkerade vid sidoporten. Inne lyser stearinljusen framme i koret. Det står stolar uppställda i halvcirkel framför altarringen.
– Det brukar vara mellan tio och femton deltagare, både kvinnor och män. Det är folk från Boda, Furudal, Bingsjö och Rättvik, säger Marianne Angantyr.
Walters Börje Edénius är kyrkomusiker i Boda. Det var han som fick idén om Qigong i kyrkan.

Musikstund och Qigong är rubriken, och Walters Börje Edénius inleder också stunden med ett potpurri på kyrkomusik och visor. Han avslutar med ”Sov du lilla videung” innan övningarna börjar.
Det är en rofylld atmosfär i kyrkan när kvinnorna gör långsamma rörelser efter Marianne Angantyrs instruktioner.

Qigong är en drygt 5 000 år gammal kinesisk läkekonst. Den vanliga bilden är filmsekvenser där äldre kineser utövar Qigong i en park tidigt på morgonen.
– Erfarenheten i Kina visar att Qigongträningen påverkar positivt, både fysiskt, psykiskt och mentalt. Den ökar stresståligheten, ger avslappning och ökar välbefinnandet, säger Marianne Angantyr.
Qigongstunderna i Boda kyrka avslutas på kvällen den 10 mars.

Birgit Nilses Gröndahl