Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Quick blir kvar på Säter

Quick är fortfarande för farlig för att släppas från Säter.Det beslutade förvaltningsrätten i Falun igår.– Förvaltningsrättens dom är ett bevis på en pågående rättsskandal, säger Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick.

Förvaltningsrätten i Falun beslutade igår att den slutna rättspsykiatriska vården av Sture Bergwall ska fortsätta. Var sjätte månad prövas hans inlåsning.
Rätten gick på chefsöverläkaren på den rättspsykiatriska kliniken i Säter Susanne Nybergs linje.
Enligt Susanne Nyberg lider Sture Bergwall av samma allvarliga psykiska störning som när han låstes in. Hon bedömer också att risken för återfall i våld är hög. Hon får medhåll av förvaltningsrättens sakkunnige läkare.

– I dessa mål är den medicinska utredningen av avgörande betydelse, säger Essa Malmqvist, rådman vid förvaltningsrätten i Falun.
Sture Bergwall dömdes till rättspsykiatrisk vård 1991 efter att han dömts för grovt rån, grov stöld och stöld.

1992 började han erkänna ett flertal mord. Han dömdes för åtta av dem.
2008 tog han tillbaka sina erkännanden. Han har friats för fem av morden. Förra veckan beslutade hovrätten att han får resning för de tre sista morden han är dömd för, vilket sannolikt innebär att han kommer att bli frikänd för även de morden.

Eftersom han inte blev dömd till rättspsykiatrisk vård på grund av morden innebär friande domar inte att han blir frisläppt.
Enligt Susanne Nyberg är hennes riskbedömning inte baserad på tidigare morddomar utan på övriga brottsliga handlingar.
Varken Sture Bergwall eller hans advokat deltog i gårdagens förhandlingar. Sture Bergwall säger att det beror på att de fullständigt saknar förtroende för personalen på Säter som bedömt hans psykiska status.

Är det därför du inte deltar i vården?
– Vilken vård? Frågan är felställd. Den egentliga frågan hur den så kallade vården bedrivs på Säter.

I en DD-artikel som publicerades efter resningsbesluten förra veckan sa Sture Bergwall att han hoppas vara frisläppt inom ett halvår.
Vad ska du göra om du blir friad från de resterande morddomarna?
– Först och främst ska vi ta mig härifrån. Det är det prioriterade målet, säger Sture Bergwall.
Sture Bergwall säger att han och hans advokat Tomas Olsson ska arbeta för att få honom förflyttad till en annan rättspsykiatrisk klinik så att han kan bli bedömd av någon annan än personalen på Säter.

Erik Jerdén