Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Quizkampen

Supertrevlig frågesport till din mobil och tablet!

En klassiker när man kommer på besök hem till oss är att spela bordsspel där allmänbildning och kunskaper inom allt mellan himmel och jord sätts på prov. Även om jag finner det trevligt så vet jag alltid med mig att jag kommer att hamna sist i sällskapet. Jag skyller det på för få lästa böcker under min barndom. Trots att utgångsläget för mig och frågesportspelet Quizkampen inte ser särskilt ljust ut från första början har jag riktigt kul med detta.

Upplägget påminner en del om det briljanta Wordfeud där du antingen kan spela mot vänner eller slumpa fram motståndare. Du väljer ett kunskapsämne, exempelvis Historia eller Dator- och TV-spel, och får därefter tre frågor. I varje sådan får du några sekunders betänketid för att välja mellan ett av fyra svarsalternativ – med andra ord ett koncept väldigt likt det i Vem vill bli miljonär och Trivial Pursuit. Sedan är det din motståndares tur att göra samma process. När den personen svarar ser den också vad du valde för svar, vilket förstås är roligt då man enkelt kan jämföra sig med varandra. När ni har spelat sex omgångar var utses en vinnare och snart är man ett pet ifrån att starta en omgång till.

Det kan knappast bli mer lättillgängligt än såhär. Du kan självklart ha flera dueller igång samtidigt, så räkna med att bli lika beroende av Quizkampen som du blev av Wordfeud. Inbyggd chattfunktion finns här med för de som gillar att psyka varandra.

Bland det negativa jag kan hitta är att någon enstaka fråga har återkommit någon gång, men frågeutbudet kommer att utökas allt eftersom då vi användare enkelt kan skicka in våra egna frågor med svarsalternativ som efter godkännande läggs in i Quizkampens databas.

Appen finns både som gratis- och betalversion. För 22 kronor slipper du den lilla reklamen, får skapa din alldeles egna avatar samt får tillgång till mer statistik om hur väl du gör ifrån dig på frågorna. Du kommer dock väldigt långt utan att behöva betala för dig.

Visst dyker det upp trevliga sällskapsspel då och då på App Store, men majoriteten glöms snabbt bort efter att de första häftiga intrycken har lagt sig – jag tänker främst på Mindfeud och Draw Something. Däremot känns Quizkampen som att det är här för att stanna och underhålla oss under en längre tid framöver. Jag är tveksam till om det kommer att bli en lika stor klassiker som Wordfeud eller Ruzzle, men att det förtjänar en plats i din app-samling är det inga som helst tvivel om. Varning dock för att den lär ta mycket av din fritid!

8/10

Felipe Madrid