Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råämnen till Långshyttan blir specialstål i stället


Beskedet om hotet av nedläggning av Klosterverket i Långshyttan, är inte något som ska oroa avestaborna. Inte heller det faktum att Avesta går miste om att leverera råmaterial till Långshyttan.
- Det skapar bara möjligheter för oss i Avesta at sälja mer specialstål, säger idag platschef Jacob Sandberg.

I gårdagens tidning berättade DD om Outokumpus beslut att försöka få en lönsamhet i företaget kräver att Långshyttans anläggning Kloster förbättrar sina resultat. Under ett fristår ska enheten få så gott som allt sitt rostfria material från Outokumpus anläggning i Torneå.
I dag levererar de bara en tredjedel av Klosters behov, medan Nyby och Avesta bidrar med de andra tredjedelarna.

Ingen oro


Men att Avesta nu förlorar den avsättningen, är alltså inget som platschef Jacob Sandberg i Avesta är speciellt orolig för.
- Det här är ett sätt att skapa en positiv utveckling för Långshyttan. För Avestas del handlar det om att vi kan använda det råmaterial vi skickat till Långshyttan för egen produktion i stället.
Till vad?
- Det får vi fixa.
Hur stor del av produktionen vid stålverket i Avesta som idag skickas till Långshyttan, vill däremot Jacob Sandberg inte svara på.

Mer specialstål


- Men det är inte jättemycket. Det är en liten andel av vår totala volym.
Vad ska ni nu göra av den här volymen mer konkret?
- Vi lägger över de flödena på mer specialstål. Det här handlar ju om standardprodukter i vår produktportfölj. De här mängderna får vi helt enkelt fixa en användning för själva. Det blir inget problem för Avesta och utgör ingen orsak till oro.

Kortsiktiga beslut


Från fackligt håll uttrycker man dock en viss oro för vad som kan ske under året.
- Besluten är kortsiktiga. Vi befinner oss i ett oroligt skede; är vi på väg in i en ny lågkonjunktur? Samtidigt så gick det ju inte så bra under högkonjunkturen heller så det kan knappast bli sämre, säger Kalle Sahlin som är verkstadsklubbens ordförande på Avesta Works.
Att mängden ämnenminskar från Avesta till Långshyttan, har man inom facket inte hunnit analysera.
- Jag är lite osäker på vilka volymer det handlar om. Men jag tror inte att det är så stora.
Hur ser det då ut för Avesta enheten i allmänhet?
- Avesta tillhör ändå de enheter som ligger inom ramen för koncernens strategi. Vi är duktiga på specialstål. Så för Avestaorten är nog läget ändå ganska positivt.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se