Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda Himlaspelet med crowdfunding

"Världen är så ond, Herre! Varför har du gjort världen så ond?" Marits ord i upptakten till den 5:e tavlan i Himlaspelet kommer ofta för mig dessa dagar.

Jag är inte med i "Kristna klubben". Jag tror inte att Herren ska komma nedstigande till jorden och ställa allt till rätta. Det tror jag att vi själva får försöka ägna oss åt, vi som har ställt till det. Men en återuppståndelse längtar jag efter mer än det mesta annat : Himlaspelets!

Jag började åka på friarefärd till Insjön 1967. Det behövdes inte mer än en sommar i Siljansbygden innan jag var fast, på både det ena och det andra sättet. En sommar utan Himlaspelet var inte en komplett sommar. Något fattades. Den fantastiska texten, musiken och inramningen. En sommarkväll i Gropen - ja, det var som att måla Himmilriket över spindelväven! Jag kan ännu känna saknaden. Renoveringen, i Birgit Carlsténs händer, gjorde iscensättningen bättre, intensivare, än mer aktuell. Flytten inomhus blev på många sätt ett lyft även om minnet av Gropen - i solnedgång eller störtregn - alltid kommer att finnas kvar.

Nu har spelet legat nere några år. Kassan sinade. I år är det 75 år sedan premiären. Det är 100 år sedan Rune Lindström föddes. Även om detta mångsidiga geni lämnat spår efter sig inom snart sagt alla kulturyttringar så framstår ändå Himlaspelet för mig som hans Magnum Opus, hans mästerverk. Inför sommaren planeras det för att åter kunna framföra Himlaspelet i Sveasalen. Jag gläder mig och har redan börjat bjuda in vänner och bekanta till Leksand 20-23 juli för att delta i festen.

LÄS OCKSÅ "Ännu ett mellanår för Himlaspelet"

"Himlaspelet tar bussen"

Då nås jag av illavarslande information om att de ekonomiska förutsättningarna ännu inte är klara. Gamla, trogna sponsorer och välgörare inom myndigheter, organisationer och företag backar ur och säger nej till stöd även om det handlar om mindre summor än en kvadratdecimeter av de fallskärmar som breds ut över fallande direktörer, mindre än en decimeter av vad ett rotorblad eller Norsgatans förskönande kostar, mindre än en månadslön åt en "nysignad" junior till det hockeylag som jag också älskar och önskar all framgång.

Jag tror inte att Herren stiger ner till jorden och ställer allt till rätta. Jag tror inte heller att någon högre makt kommer att stiga ner från skyn (eller direktörsrummen) med en stor påse pengar till Himlaspelets räddning. Det får vi nog klara av på egen hand, vi som vill att spelet ska leva vidare.

Leksand är till stor del befolkat av sådana som jag: gråhårsmän och -kvinnor som har det gott ställt ekonomiskt och som, utan att det påverkar vare sig kosthållningen eller semesterplanerna, skulle kunna lägga 1000 kronor var till stöd för Himlaspelet. På så kallade sociala media har jag förstått att man ägnar sig åt något som kallas "crowdfunding" . Jag rör mig inte där ute, men kanske kan någon som gör det ta initiativ till att starta en insamling där som når andra grupper.

LÄS HÄR OM crowdfunding

Jag har i dag satt in 1000 kronor på Himlaspelets bankgiro 644-1513 och märkt insättningen Jubileum 2016. Gör det du också - var du än bor i landet. Fixar vi till detta under februari månad så kan ordförande och kassör per 1:a mars falla i varandras armar och utbrista: "Vi är hemma!"

Därefter rätten och packen eder, skulle Gustav Vasa ha sagt. Men nu är jag inte Gustav Vasa utan Stenåke Petersson, kulturellt rik och ekonomiskt hyfsat välbeställd leksandsbo utan annan roll i sammanhanget än kärleken till Himlaspelet och övertygelsen att det förtjänar en plats i Leksands och Sveriges kulturliv.

Stenåke Petersson

LÄS OCKSÅ Martin Lindström "Om en visa i midsommartid"

"Överväldigande utbud"

Läs fler insändare

LADDA NER: Dala-Demokratens app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare