Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Medelhavsinstituten

/
  • Svenska Atheninstitutet.
  • Bodil Nordström Karydaki på Svenska Atheninstitutet. Hon kommer från början från Falun.

Regeringen Löfven gjorde mig arg när budgeten presenterades. Så arg att jag genast skrev på den namninsamling, Rädda Medelhavsinstituten, som startats.

Annons

Regeringens budgetproposition gör nu att kultur- och forskningsinstituten i Athen, Rom och Istanbul hotas av nedläggning.

Det är inga jättesummor som ska dras in. Det handlar om tolv miljoner 2016 och om ytterligare tio miljoner året därpå. Meningen är att på sikt upphöra med det statliga stödet till instituten i Athen, Rom och Istanbul.

Det har inte ens utretts vad det minskade stödet får för konsekvenser. Så kan man göra det enkelt för sig och kanske trodde man att det hela skulle passera när man smugit in förslaget under utgiftsområdet ”Universitetsutbildning och forskning”.

Instituten har ett stort värde ur forsknings-, utbildnings- och kulturutbytesperspektiv. Och det är småsummor det handlar om, man får inte ens en ubåtsjagande helikopter för de pengarna.

Instituten är mötesplatser för kultur och forskning och fyller en funktion som platsen för kurser, konferenser och seminarier. De fungerar också som en resurs för universitet och högskolor.

Dessutom är de svenska medelhavsinstituten internationellt kända och erkända och bidrar till en positiv bild av Sverige och det inte bara i de länder där instituten finns.

Pengarna som ska dras in ska istället gå till ESS, ett stort naturvetenskapligt forskningscentrum under uppbyggnad i Lund.

Det kanske är något som ligger i tiden. Naturvetenskapen får breda ut sig på humanismens bekostnad. ESS tror många ska leda till guld och gröna skogar i form av jobb och uppfinningar som ska gagna Sverige.

Medelhavsinstituten grundades för att ”tjäna den humanistiska forskningens och konstens intressen”. Institutet i Rom är det äldsta. Det grundades 1923 på initiativ av dåvarande kronprins Gustaf Adolf.

Institutet i Athen invigdes 10 maj 1948. För att få göra utgrävningar i Grekland måste man ha ett institut som är godkänt av grekiska staten. Gustaf VI Adolf var en av initiativtagarna till institutet, som från början var helt inriktat på arkeologi, men som sedan har breddat verksamheten. Till institutet i Athen är knutet ett gästhem i Kavalla i norra Grekland.

Till gästhemmet kan forskare och kulturarbetare söka sig. Gästhemmet är inrymt i en funkisbyggnad som byggdes på 1930-talet av Svenska Tobaksmonopolet. På den tiden var Kavalla centrum för tobakhandeln. 1976 donerades denna K-märkta byggnad till institutet i Athen. Husets historia gör alltså det extra intressant att ha kvar. Övervåningen var bostad för den permanent stationerade representanten för Tobaksmonopolet. Nedervåningen inrymde rum för tjänstemän som enbart vistades i Kavalla under högsäsongen.

Annons