Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddade Tallmogården från att bli nedbrunnen

Anders Wicander är säker på att nattens brand på Tallmogården var anlagd.

– Det var en häftig brand, som om någon skulle ha slängt in en molotovcocktail, beskriver han den nattliga dramatiken.

Anders Wicander är sedan ett år tillbaka bosatt i Tallmogårdens annex och har hjälpt vaktmästaren med en del sysslor. I det här fallen blev han i praktiken den som räddade fastigheten från att bli en rykande ruin.

– En brandman jag talade med i natt menade att om larmet kommit en halvtimme senare hade byggnaden varit helt övertänd.

Tallmogården har visserligen varit rustat med ett brandlarm, men det har enligt fastighetsägaren Göran Rehn inte varit anslutet till larmcentralen SOS.

– Så visst är det Anders vi har att tacka för att fastigheten inte brann ner helt, konstaterar han.

Det var också brandlarmets tjutande som väckte Anders Wicander. Han rusade ut och såg lågorna slå upp på baksidan av huvudbyggnaden.

– Precis då kom också en bil som körde iväg snabbt. Det var väl inte så att jag riskerade att bli överkörd, men jag klev ändå åt sidan.

Han kunde däremot inte notera vare sig bilmodell eller registreringsnummer:

– Det var helmörkt, all ytterbelysning var nedsläckt. Förmodligen måste någon elkabel ha brunnit av, menar han.

Anders Wicander nämner också att han tidigare under kvällen noterat en bil som åkte sakta runt på området.

– Om det var samma bil som körde förbi på natten vet jag inte. Jag gick i alla fall runt fastigheten vid 19-tiden på kvällen. Jag brukar göra det, för säkerhets skull.

Hans egen gissning är att det mycket väl kan ha handlat om samma person eller personer som var på plats för att rekognosera.

– Att det var frågan om en anlagd brand råder det i alla fall inget tvivel om. Man visste mycket väl var man skulle tända på. I anslutning till källarnedgången låg det sedan tidigare gamla bildäck, tillägger han.

Hans egen reflektion är att branden kan ses i ljuset av planerna på att Tallmogården ska ge husrum för asylsökande.

– Det är tråkigt om den sortens stämningar finns här i trakten. Men vi får se hur skadorna från branden kommer att påverka planerna.

– Tre rum i källaren blev helt utbrunna. Dessutom blev stora delar av byggnaden rökskadade. Enligt en brandman måste byggnaden totalsaneras.

Harri Sternljung
harri.sternljung@dt.se