Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningen kom efter flytt till Falun

Annons

Två systrar från Karlstad, som nu bor i Falun, utsattes för våld från den egna familjen.
Slagen av sin pappa och sin bror gick den ena systern till Karlstads kommun för att få hjälp, men ingenting hände.
Nu har Falu kommun anmält Karlstad kommun till Socialstyrelsen.

Efter anmälan från Falun riktar Socialstyrelsen allvarlig kritik mot arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstads kommun. Myndigheten anser att det är ”fullständigt oacceptabelt” att kommunen inte agerade på anmälningar om att två systrar utsattes för både fysiskt och psykiskt våld i hemmet. Familjen flyttade senare till Falun där kommunen genast beslutade att omhänderta barnen enligt LVU.

Familjehem
Karlstad kommun fick kännedom om flickornas situation vid fem olika tillfällen mellan den 14 mars 2008 och den 18 juni 2008. Informationen kom från både myndigheter och från det ena barnet, dessutom inkom en ansökan från barnen om att bli placerade i familjehem. Trots detta inledde Karlstad aldrig någon utredning, och någon polisanmälan gjordes aldrig trots att nämnden hade kännedom om barnens situation.

Skulle dödats vid flytt
När ena flickan misshandlats av sin far och sina bröder berättade hon för nämnden att hon inte ville flytta någon annanstans. Dels på grund av att hon inte ville skada sin pappa, och dels för att familjen skulle döda henne om hon flyttade. Karlstad gjorde aldrig någon polisanmälan och startade aldrig någon utredning, med motiveringen att barnen därigenom kunde utsättas för fara. Istället lät nämnden barnen vara kvar i en familj där de utsattes för misshandel.
Däremot startades en utredning med anledning av stömingar i familjens lägenhet, att familjemedlemmar varit inblandade i gängbråk och att familjens bostad blivit vandaliserad. Utredningen avslutades dock utan insats.

Startade utredning
I månadsskiftet juli/augusti 2008 flyttade familjen till Falun. Efter att systrarna bett Karlstad om hjälp med att vidarebefodra uppgifterna, så startades en utredning i Falun.
Den 12 september 2008 beslutade Falu kommun att omedelbart omhänderta flickorna, och ansökte därefter om att barnen skulle få vård enligt LVU, vilket Länsrätten har bifallit.
Domstolen kunde konstatera att det varit brister i omsorgen och att systrarna varit utsatta för just fysisk och psykisk misshandel.

MATTIAS GÖTHBERG
073-0533654

023-47510