Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rader från Hagen


RADER FRÅN HAGEN: Men ska du verkligen ha en damm här? sa trädgårdsgurun, en av landets ledande, till mig när hon i midsomras hälsade på och jag visade den stora grop jag grävt ut för att anlägga en damm.

Det är bara problem med vatten – och dyrt är det också, fortsatte hon och la till: Är det inte bättre med en sunken garden?

Det uttrycket hade jag aldrig hört. Men denna trädgårdsjournalistikens grand old lady berättade att det är den nya trenden. Och jag och min fru anammade genast idén. En nedsänkt trädgård är naturligare och billigare. Sedan slog det mig vilket enastående konjunkturinstitut trädgårdsodlingen är. Branschen har expanderat kraftigt i många år. Men det beror knappast på att intresset för växter ökat. Nej, trädgård har blivit en förlängning av inredningsbranschen, av husköparboomen, den allmänna statusjakten och det som helt klart är en fastighetsbubbla. Det som skimrar på den där bubblan är delvis dyra trädgårdsanläggningar, som just dammar.

Så när jag hörde om att en sjunken trädgård smäller högre än en svindyr damm insåg jag att trädgården berättar om kommande kriser i ekonomin. När jag sedan hört mig för på några olika handelsträdgårdar har jag förstått att intresset för de där dyra anläggningarna tycks ha minskat.

I våras höll jag föredrag om trädgård på en mässa i Rättvik. Jag frågade åhörarna hur många som kände sig stressade av sina trädgårdar. Cirka 7 av 10 händer for upp. Jag rådde folk att investera långsiktigt i – buskar och ett och annat träd. De behöver bara litet gödsel på våren och kanske litet tuktning nästa vårvinter. De behöver varken målas eller knappt ens vattnas. Så tänker man klokt och långsiktigt i en trädgård.

Och i en ekonomi. Buskarna är nämligen metaforer för den gröna infrastruktur som både samhället och din trädgård behöver.

GÖRAN GREIDER