Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånade redan tre dagar efter sin dom

2 maj dömdes 26-åringen till en månads fängelse för stöld och mopedtillgrepp. Då hade han redan två månader från en dom i mars att sitta av.
5 maj snattade han på Ö&B vid Trossvägen. När han ertappades hotade han dem som ingrep.
Varför 26-åringen nu sitter häktad för rån och en serie nya stölder.

Han greps på kvällen 26 augusti sedan han gjort en stöldturné hos Lidl, Kupolen Köpcentrum och Rusta i Borlänge. Han erkände, anhölls 22.17 samma kväll och hade inga invändningar mot att bli häktad när assistentåklagaren Jimmy Skogström begärde det.

Ja, 26-åringen ansåg sig inte ha begått rån mot Ö&B utan erkände bara snatteri. Han sa sig ha varit så påverkad att han inte mindes exakt, men trodde sig inte ha hotat någon ”då han aldrig gjort sådant förut”.
Det hjälpte inte. Han häktades.
Påståendet är dessutom inte sant. 26-åringen är två gånger dömd för rån under ganska brutala omständigheter och har också dömts för olaga hot och hot mot tjänsteman. I samband med ett av rånen dömdes 26-åringen dessutom för försök till grov misshandel.

Debuten som rånare gjorde honom dessutom omskriven. 26-åringen kom i augusti 2008 till i taxi till Preem vid Jungfrurondellen, bad taxin vänta, gick in och rånade macken och gick sedan ut till den väntande taxin och försvann.
Han åkte givetvis fast, dömdes för rån och försök till grov misshandel men fick ett utmätt straff om ett år och sex månader omvandlat till skyddstillsyn med behandling.

Skyddstillsynen kom sedan att omfatta också delaktighet i ett sofistikerat bankbedrägeri som väckte stor uppmärksamhet.
Ett gäng vårddömda ungdomar utnyttjade behandlingshemmets telefon och dator för att lura enskilda att lämna ut bankkoder och kontonummer som gärningsmännen sedan utnyttjade för att tömma offrens konton.
Några dömdes till hårda straff, 26-åringen kom undan med samma skyddstillsyn.

2010 slog han sig på en ny bransch och kom att dömas till fängelse i ett år och sex månader för rån och olaga hot. Detta sedan han och en flickvän lockat män i Gävle till vad de trodde var sexköp för att sen hota och råna dem.
Det gick bra tills några kunder tröttnade och anmälde dem trots att de själva kom att bötfällas för försök till sexköp.
26-åringen frigavs i september 2012, dömdes i december till ny skyddstillsyn för stöld och häleri vilket i mars i år omvandlades till två månaders fängelse sen han misskött sig.
Det var inte avtjänat när han i maj fick den i inledningen nämnda månaden.
Straff som han nu börjat avtjäna i häkte.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se