Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapport från ett klassamhälle

En motsång som växer i styrka tack vare sin kollektiva kraft, likt en körsång bestående av olika starka stämmor. Så kan den nionde antologin från föreningen Arbetarskrivare beskrivas.

Här ryms inte mindre än 35 samtida arbetarförfattare som tar till orda om att vara människa och arbetare i dagens moderna klassamhälle. Det handlar om människor som görs osynliga i sitt jobb, flera arbetar inom vården och omsorgen, andra människor som inte har jobb eller som får leva med visstids- och timanställningar. Här blandas glädje med sorg, drömmar om något annat. En vision om något bättre, mer jämlikt samhälle än vad vi har i dag.

Titeln på antologin "Det arbetande folket" anspelar på statsminister Fredrik Reinfeldt beryktade bok "Det sovande folket" från 1993, en skrift som statsministern i dag inte vill kännas vid. Det var där han blottade sin nyliberala världsåskådning och sin syn på befolkningen som han ansåg var "mentalt handikappade" eftersom vi levde i ett då ännu fungerande välfärdssamhälle.

Arbetarskrivarna gör upp med Alliansens krassa människosyn och blottlägger en annan verklighet av dagens samhälle än den som Reinfeldt förmedlar i debatter, radio- tv-tal och intervjuer i olika medier. Kritiken kommer underifrån, här finns folk som ser, registrerar och formulerar sig efter eget huvud.

Därför är Föreningen arbetarskrivares antologi ett viktigt bidrag till kultur- och samhällsdebatten. Den borde självfallet tas upp på olika medlemsmöten inom arbetarrörelsen. Ännu en gång blir man påmind om hur viktigt det är att erövra språket för att kunna göra sin röst hörd. Att plötsligt göra sig synlig i offentligheten.

Självfallet varierar den litterära kvaliteten. Här dyker det upp kända författare som bland andra Jenny Wrangborg, Maria Hamberg, Torgny Karnstedt, Micke Evehammar och poeten Bengt Berg. Även nestorn i sammanhanget Sven Wernström bidrar med en text i antologin. Hans romanserie om Trälarna har starkt bidragit till att levandgöra den arbetande klassens osynliga historia för flera generationer, nyligen utgiven på nytt.

I förteckningen över medverkande arbetarskrivare hittar jag även bidrag från Dalarna. Det handlar om Gustaf Berglund, som sedan en tid tillbaka bidrar med recensioner och artiklar på DD:s kultursidor. Här finns också ett litterärt bidrag signerat hans sambo, Solveig Halvorsen Kåven. Hon är till vardags undersköterska på ett demensboende. Den korta novellen handlar om att leva under knappa ekonomiska omständigheter, och att ändå behålla den mänskliga värdigheten.

Satirtecknaren Robert Nyberg förgyller antologin med sina oefterhärmliga humoristiska bilder som för det mesta träffar mitt i prick.

Mitt kritiska påpekande är att merparten av de medverkande har en homogen etnisk bakgrund. Förhoppningsvis kommer dett att ändras med tiden. Föreningen Arbetarskrivares verksamhet bör med lätthet kunna spridas till alla människor i det här samhället som befinner sig längst ned på klasstrapporna.

Det skulle göra körstämmorna ännu mer mångfacetterade och spännande i kommande antologier. Skrivarkurser i förorterna pågår redan via olika kanaler. Nya skrivande talanger bör med lätthet kunna upptäckas.