Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasar mot flytt av anhörigcentrum

Nu rasar de berörda mot kommunens planer på en försäljning av Villan i Djurås och en flytt av Anhörigcentrum till Gagnefsgården.
– Det är med bestörtning jag läser att det numera så väl fungerande anhörigstödet ska ­återförpassas till ruta ett och åter knytas till en institutionsbyggnad, skriver Demens­föreningens ordförande Barbro Ander.

Annons

Kommunstyrelsens allmänna utskott föreslår – enhälligt – att Anhörigcentrum, tidigare Kyrkvillan, mitt i Djurås, ska säljas.
Vid sammanträdet på ­tisdag är det meningen att kommunstyrelsen ska ta beslut i frågan.

Men nu strömmar protestskrivelserna in till ­kommunen.
– Anhörigcentrum är numera en trygghetsfaktor för runt 110 familjer i vår kommun – förstör inte för dem, skriver Barbro Ander, som påpekar att det var först ­efter att verksamheten flyttat till Villan i Djurås som den kunde fungera fullt ut och att verksamheten är oerhört värdefull för de många anhöriga som fri­villigt och utan samhälls­ersättning tar hand om sina dementa, funktionshindrade eller långtidssjuka anhöriga.
Deltagarna i en studie­cirkel om demensvård har också skrivit till kommunen och protesterat mot försäljnings- och flyttplanerna. De påpekar att verksamheten i sin nuvarande lokal är ­viktig för de berördas hälsa, lättillgänglig och något av en fristad.

I en annan skrivelse motsätter sig ett antal brukare av anhörigstödet och deltagare i anhörigstödsgrupperna en flytt.
De hänvisar till att en flytt kommer att leda till en rad praktiska och känslomässiga svårigheter, och ifrågasätter om flytten är verksamhetsmässigt försvarbar.
Per Almén, medlem i SPF och Väntjänsten och tidigare socialpolitiker i kommunen, vädjar till politikernas förnuft och uppmanar dem att visa omtanke om de som vårdar sina anhöriga, gör ett stort jobb och dessutom sparar pengar åt kommunen.

Kent Olsson/DT