Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasar mot flytt av anhörigcentrum

Nu rasar de berörda mot kommunens planer på en försäljning av Villan i Djurås och en flytt av Anhörigcentrum till Gagnefsgården.
– Det är med bestörtning jag läser att det numera så väl fungerande anhörigstödet ska ­återförpassas till ruta ett och åter knytas till en institutionsbyggnad, skriver Demens­föreningens ordförande Barbro Ander.

Kommunstyrelsens allmänna utskott föreslår – enhälligt – att Anhörigcentrum, tidigare Kyrkvillan, mitt i Djurås, ska säljas.
Vid sammanträdet på ­tisdag är det meningen att kommunstyrelsen ska ta beslut i frågan.

Men nu strömmar protestskrivelserna in till ­kommunen.
– Anhörigcentrum är numera en trygghetsfaktor för runt 110 familjer i vår kommun – förstör inte för dem, skriver Barbro Ander, som påpekar att det var först ­efter att verksamheten flyttat till Villan i Djurås som den kunde fungera fullt ut och att verksamheten är oerhört värdefull för de många anhöriga som fri­villigt och utan samhälls­ersättning tar hand om sina dementa, funktionshindrade eller långtidssjuka anhöriga.
Deltagarna i en studie­cirkel om demensvård har också skrivit till kommunen och protesterat mot försäljnings- och flyttplanerna. De påpekar att verksamheten i sin nuvarande lokal är ­viktig för de berördas hälsa, lättillgänglig och något av en fristad.

I en annan skrivelse motsätter sig ett antal brukare av anhörigstödet och deltagare i anhörigstödsgrupperna en flytt.
De hänvisar till att en flytt kommer att leda till en rad praktiska och känslomässiga svårigheter, och ifrågasätter om flytten är verksamhetsmässigt försvarbar.
Per Almén, medlem i SPF och Väntjänsten och tidigare socialpolitiker i kommunen, vädjar till politikernas förnuft och uppmanar dem att visa omtanke om de som vårdar sina anhöriga, gör ett stort jobb och dessutom sparar pengar åt kommunen.

Kent Olsson/DT