Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasismen har sin grogrund i kolonialtiden

Det fanns en rasism i England som var parallell med den tyska i början av 1900-talet. Det menar Manuel Sarkisyanz i sin bok "Från imperialism till fascism". Englands elit levde i denna rasism och förakt för koloniernas människor.

Hur England behandlade ursprungsbefolkningen i de områden de annekterade vet vi en del om. Men inte allt. Manuel Sarkisyanz blottlägger i sin bok ”Från imperialism till fascism” en ideologiskt byggd rasism. Vars engelska mönster beundrades av Hitler och hans nazister. England som föregångare i ideologi och handlingar.

Sarkisyanz visar hur rasismen på den tiden genomsyrade England. En rasism parallell med den tyska. Där Houston Stewart Chamberlain med sina teorier om ”ras” och sitt judehat fick stort inflytande – både i Tyskland och England. Hans böcker beundrade av kejsar Vilhelm och vägledare för Hitler. Englands elit levde i denna rasism och förakt för koloniernas människor. Som de inte tvekade att kalla ”djuriska”, ”apliknande”, ”obildbara”. Disraeli, H G Wells, Bernhard Shaw, Thomas Carlyle några av dem Sarkisyanz nämner som rasister. Kiplings tankar och författarskap betecknande för elitens tankemönster.

Föraktet mot ”infödingarna” rättfärdigade så utrotandet av Tasmaniens hela befolkning. Inget medlidande med ”Untermenschen”. Endast några att döda eller fördriva för att ge plats åt egna invandrare. Ur ett av bokens kapitel ”Racism in Action”: En polispatrull arresterade en grupp aboriginer (Forest River Reservat) , kedjade dem för att sedan döda dem. Utom tre kvinnor som de tog till sitt läger. Efter att ha utnyttjat kvinnorna dödade poliserna även dem. Detta fasansfulla skedde i Australien så sent som 1928

Den engelska elitens sätt att se koloniernas invånare öppnade för övergreppen och morden. Läsningen av Sarkisyanz bok klargör vidden vad som skedde.

Sarkisyanz lyfter fram engelska public schools roll. Skolorna fostrade administratörerna som sändes till de ”erövrade” områdena. Sadistiska lärare och pennalismen skapade känslokalla män lämpade för sin uppgift. De tyska nazisterna beundrade denna ”fostran” och resultatet. Hade public schools delvis som mönster för sina egna nazistiska elitskolor.

Efter Hitlers maktövertagande i Tyskland växte sympatierna för honom hos den engelska eliten. Han å sin sida beundrade i engelsmännens framgångsrika imperiebygge. Han planerade att skapa ett Tysklands ”Indien” genom erövringen av ”Ostland” (Ryssland).

Många högergrupper i England var fientligt inställda mot parlamentarismen, alla former av ”folkvälde”. Antidemokratiska tankar som låg fascismen nära. Denna elit hade tunga maktpositioner och de ville inte konfrontera Tyskland. Hitler kunde tillåtas lägga under sig Europa. Villkoret var att Englands imperium skulle bestå. Sarkisyanz räknar upp rader av kända namn som den vägen ville rädda imperiet. Edward VIII bland dem. En överklass som såg Hitler och nazismen som ett skydd mot ”bolsjevismen”. Deras beteckning för självständighetsrörelserna i kolonierna och arbetarklassens kamp för bättre levnadsvillkor.

Jag minns hur ”min” historieprofessor under en föreläsning om kriget och nazismen i Tyskland understryker att i England skulle en sådan ideologi aldrig kunnat växa fram. I England hade och har vi parlamentarism och en stabil demokrati. Så okunniga och blinda är svenska akademiker. Liksom hela den ”bildade medelklassen”. Beundrar det engelska samhället. Och rasisten Churchill. Sarkisyanz menar att överenskommelsen i München 1938 blev möjlig genom den engelska elitens svaghet för Hitler och hans ideologi. Och genom deras hopp att hans krigsmaskin skulle riktas österut. Att Ryssland verkligen blev hans ”Indien”.

Enligt Sarkisyanz kunde England, Frankrike, Tjeckoslovakien, förenat sina militära styrkor 1938 och stoppat Hitlertyskland. Deras eftergifter öppnade för de fasor som drabbade Europa under krigsåren. Så många döda, så mycket lidande - och koncentrationslägren.

Hur kände sig medlemmarna av den engelska överklass som tidigare svärmat för Hitler när de såg dokumentationen från de öppnade lägren?

Sarkisyanz ”From Imperialism to Fascism. Why Hitler's ”India” was to be Russia” är en omskakande historielektion. När etablissemangets falska historieskrivning rivs isär. ”Demokratin England” en fasansfullt grym kolonialmakt. Ideologin hos delar av imperiets elit inte olik Nazitysklands. Sarkisyanz ”From Imperialism to Fascism” borde läsas av många. Och som litteratur i universitetens historieundervisning.