Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ratade i Modo – nu gör de supersuccé

Johan Ryno, 27, Patrik Hersley, 27, och Oscar Alsenfelt, 26, tvingades bort från Modo.
Nu lyfter trion Leksands IF mot toppen i SHL.
– Det är ett gott betyg till Salo som såg att det fanns något positivt, ­säger Patrik Hersley.

På tisdagskvällen spelar Leksands IF sin första match mot Modo i Örnsköldsvik.
– Det är Modo vi ska försöka knäcka den här gången. Eller, det är väl Hersley som ska knäcka dem egentligen (Skratt), säger Johan Ryno.

Patrik Hersley finns på hela­ Hockeysveriges läppar och leder backarnas poängliga och med sanslösa 15 mål på 25 matcher.
Johan Ryno har spelat fram till flera av målen och ligger tia i SHL:s poängliga.
Tillsammans med Oscar Alsenfelt, tvåa i målvakts­ligan på 93.73 i räddningsprocent, har trion burit Leksands IF i många matcher.

Trion fick lämna Modo – och nu gör de braksuccé i Leksands IF.
– Jag kom in som siste back i Modo. De bästa backarna paras ihop i de första två backparen. Jag hade inte jättebra självförtroende och tänkte mer på att inte göra misstag. Då är det svårt att släppa loss. Jag hittade inte riktigt min roll i laget. Det blev en återvändsgränd. I Leksand har jag fått ett annat förtroende, säger Patrik Hersley.

Vad är skillnaden nu jämfört med tiden i Modo?
– Jag visste inte vad jag skulle vänta mig i Leksand. Det blev en väldigt bra situa­tion. Jag fick stort förtroende av tränarna i Leksand och har vuxit med den rollen. Sommaren i Modo och här i Leksand har jag tränat väldigt hårt. Jag har blivit starkare skridskoåkare och orka jobba mer i mat­cherna. Allting har hjälpt mig.

Vad säger du om att alla ni tre har ett förflutet i just Modo?
– Det är lite komiskt och det är ett gott betyg till Salo som såg att det fanns något positivt. Vi var bra spelare som behövde en nytändning på ett annat ställe för att blomma upp. Att det händer precis så här är kanske ett sammanträffande.

Oscar Alsenfelt:
– Förtroende är en viktig del. Jag känner att jag måste vara med och bidra. Jag fick förtroendet i Modo också, att börja stå matcher. Men när jag säger förtroende i Leksand så är det så till vida att jag fått jobba på det sätt jag vill, inte ändra en massa saker för att vara bra i SHL. Jag har fått jobba enkelt och lugnt med ”Levvan” (Jonas Levén, målvaktstränare).

Spelarna lyfter lagbygget och kamratskapet.
Niklas Wikegård kallade det ”sektkänsla” i LIF på sin blogg på tv4.se.
– Sektkänsla, visst. Men jag har själv känt att folket runt omkring och fansen här i Leksand har bra förståelse för vad hockey handlar om. Det handlar inte om att spela roligt, utan det finns en förståelse för tålamod. Folk har en stor förståelse för ishockey här uppe. På ett sätt jag inte upplevt någon annanstans. Så det kan man kanske likna vid en sekt, ja.

Sekt eller inte – i kväll väntar revanschmöte för en laddad trio som vägrar förhäva sig.

– Det känns som om det är 50/50 hur det ska gå. Det är hårt jobb som gäller och vi vet att vi möter ett bra lag, säger Oscar Alsenfelt.
Markus Bäckström/DT
markus.backstrom@dt.se