Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt att sänka euroräntan

Minns ni folkomröstningen om EMU? Den ägde rum för tio år sedan, men det känns som om det var än mer länge sedan.
I debatten om EMU talades det ofta om vad som var ett optimalt valutaområde. Det kan låta teoretiskt, men är en viktig fråga. Och den är lika relevant i dag som för tio år sedan.

Inom nästan alla områden med en valuta talas det samma språk, eller så finns det ett dominerande språk (som nästan alla i valutaområdet kan) samt ett eller flera språk utöver det. Just språk är viktigt gällande valutaområden. Men det är andra kriterier som är de främsta för att definiera optimala valutaområden. Det är kriterier som har att göra med olika näringars (industri, jordbruk, tjänster) och handelns utseende.

Andra viktiga kriterier rör sådant som rörlighet och de politiska beslutens räckvidd. För att ett valutaområde ska fungera måste beslutsfattarna kunna fördela resurser över området. Och de måste gå till områdets svaga delar för att kompensera negativ ekonomisk utveckling där, som arbetslöshet.
De som måste betala är de som är i valutaområdets framgångsrika del. Där bör ekonomin kylas ned för att undvika ekonomisk överhettning och risk för hög inflation.

Redan från dessa beskrivningar av valutaområdens innehåll förstår man att euroområdet inte liknar någon annan stor valutas område. Det talas olika språk i området och det är olika näringsstruktur i området. Områdets delar har olika handelsmönster. Och rörligheten mellan områdets delar är låg, bland annat eftersom det finns hinder. De har inte bara med språk att göra utan även med annat.

I går meddelades det att Ecb, eurovalutans centralbank, sänker sin styrränta från 0,5 procent till 0,25. En orsak till det är att inflationen är låg. Den har minskat till att ha en låg nivå på 0,7 procent i årstakt.
Om man ser till euroområdets delar går Tyskland bra, men de flesta andra delar och då särskilt de Sydeuropeiska länderna går dåligt. Med den sänkta styrräntan får, i teorin, länderna i syd som har det ekonomiskt tungt, som Grekland, Portugal, Spanien och Italien, det lättare. Det borde bli lättare för dem att låna, och exportera om euron sjunker lite grann i värde.
I början i går efter beskedet om sänkt ränta i EMU-området sjönk kursen på euron lite grann.

Men risken är hög att räntesänkningen gynnar de starka delarna av euroområdet, främst Tyskland. Just Tyskland har flera stora, framgångsrika industrier och starka varumärken som nu kan dra än mer fördelar och exportera mer. Den tyska bilindustrin är ett exempel.
Det krävs politiska beslut på EU-nivån för att omfördela resurser från de starka områdena (Tyskland) till de svaga (Sydeuropa). Men så är inte fallet annat än marginellt. Det är snarast så att de svaga områdena, exempelvis Grekland, pressas till än mer uppoffringar vilket minskar den inhemska konsumtionen i landet och då ökar arbetslösheten och därmed de ekonomiska problemen där.

Den rörlighet som finns i andra valutaområden, exempelvis i USA, så att folk från regioner med stagnation kan flytta till regioner med expansion, finns i praktiken inte annat än i begränsad utsträckning i EU. De arbetslösa i Sydeuropa kan inte alla flytta till Tyskland och börja jobba där, bland annat eftersom de inte kan språket, men även beroende på andra hinder för dem.
Den sänkta styrräntan för euroområdet är bra och kan ge EU och euroområdet en välbehövlig ekonomisk puff framåt. Men så mycket mer än en liten puff blir det nog inte.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se