Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt band vann i Falun

Inte lätt. Stackars jury. På scenen körde åtta unga grupper skjortan av publiken. Duo Systrami utsågs till Årets unga Folkmusikband. De måste ha vunnit på målfoto.

Tur att jag inte satt i juryn när årets folkmusiktävling för spelmän i åldern 15-23 år avgjordes på Stadsteatern i Falun. Jag hade inte fixat att utse en segrare. Än mindre en förlorare. Så bra var grupperna.
Totalt kom åtta grupper till start. Till synes helt utan nerver drog de sina låtar. Ibland med sång, ibland med slagverk och i regel med fioler.
Jag gillade gruppen Halm från Sävar som startade med egna country- och bluegrasslåtar. Förstod dock efter ett tag att de inte skulle kunna ta sig in på pallen när ”Lyset i Forsen”, ”Duo Systrami” och ”Warga” gjort sina nummer. De körde liksom i en annan division.

Hörde jag en enda felspelning under den dryga två timmar långa tävlingen? Icke. Såg jag scenskräcken lysa igenom någonstans? Absolut inte. Var det någon som drev upp farten i polskorna? Nix.
Folkmusikens framtid är helförsäkrad. Det är mitt intryck efter tävlingen. Återväxten är garanterad. Gamla polskor och ny folkmusik kommer att höras långt in i detta århundrade och i nästa. Det garanterar ungdomarna. Inte minst FolkUngar som gjorde en bejublad show som förband.
Jag imponerades av drivet i gruppernas spel. De stupsäkra tonerna ur fioler och blåsinstrument. Liksom basarnas, slagverkens och kompinstrumentens säkra följsamhet. Det är klart, det var inga nybörjare som var på scenen. De flesta spelar mer eller mindre på heltid på olika musikskolor. Det märks att det ligger högar med timmar bakom det som framförs på scenen.

Jag hade länge ”Lyset i Forsen” som mina favoriter. Ända till Duo Systrami kom upp på scenen. Tvillingarna Fanny och Klara Källström skickade iväg tävlingen åt ett helt eget håll. Det kändes som de kunde göra vad som helst med musiken. Speciellt Klara Källström på sin cello. Hon knackade och bankade på den. Hon visslade med den. Hon lyfte Fannys fiol flera våningar. Hade hon velat hade hon skickat i väg sin egen stråke ut bland publiken. Ingen hade blivit förvånad.
Duo Systrami vann rättvist. Inget snack. Längsta applåden fick dock Lyset i Forsen för en bröllopspolska från Bingsjö. Gruppen kom tvåa.
Juryn utsåg Warga till trea. Ett bra val. Jag satte stort plus i mitt block för Gabriel Dluzewski spel på bouzouki. Sen skickar jag gärna en blomma till Bazar för den vackra visan ”Vänner med djuren”.

Mats Rönnblad