Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt om pensionärsskatten

Annons

Den 19 januari publicerade jag tillsammans med Magdalena Andersson en debattartikel där vi berättar att regeringen nu tar de fösta stegen för att få bort den så kallade pensionärsskatten. Till följd av hur vi formulerade oss i artikeln har privatpersoner hört av sig till DD:s redaktion och ställt frågor vad det vi i artikeln säger betyder.

Vissa har tolkat det vi skriver som att pensionärer med en inkomst på under 10 000 kr i månaden inte behöver betala någon skatt alls.

Det vi tar bort för de pensionärer som har lägst pension – vilket främst är kvinnor – är den så kallade pensionärsskatten.

Pensionärsskatten är den summa som pensionärer fram till idag betalar mer i skatt än folk som jobbar.

Under den borgerliga regeringens styre så sänktes inkomstskatten för de som arbetade, inte mindre än fem gånger! Beskattningen av pensionärer gjorde man dock inget åt. Det här ledde till att pensionärer betalar högre skatt än andra.

Att beskatta pension högre tycker vi är helt fel och vi har gått till val på att vi successivt ska ta bort hela skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare. Första steget har tagits nu vilket innebär att mer än 8 000 pensionärer i Dalarna får sänkt skatt. Det tycker jag känns oerhört bra.

Dessvärre har det även smugit sig in ett faktafel i min och Magdalenas debattartikel. Vi skriver att det från årsskiftet införs avgiftsfri sjukvård för alla över 85 år. Det borde ha stått att det från årsskiftet 2016/2017 införs avgiftsfri sjukvård för alla över 85 år. Jag ber verkligen om ursäkt om detta på något vis drabbat någon v DD:s läsare.

Patrik Engström

Riksdagsledamot

Läs fler insändare, klicka här

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från App Store för iPhone eller i Google Play för Android

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare