Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätten till ett jobb – även på landsbygden

Full sysselsättning bör vara målet för Sveriges ekonomiska politik. Möjligheten till egen försörjning är grundläggande för att ett samhälle ska fungera. Det är grunden för personlig frihet och självständighet, och borde gälla för alla medborgare.

I Leksand, i oktober, gick det ca 13 sökanden på varje jobb, 805 personer var arbetssökande och 63 personer fick jobb via arbetsförmedlingen. I hela Dalarna var 18 492 personer arbetssökande och 1 459 personer fick jobb i oktober.

Regeringens jobbpolitik har helt misslyckats. Den har varken minskat arbetslösheten eller ökat sysselsättningsgraden.
När det gäller möjligheten till sommarjobb för ungdomar skiljer det mycket mellan Dalarnas kommuner. I Leksand erbjuder man enbart sommarjobb till dem, av socialtjänsten utvalda ungdomar, ca 14-17 personer medan Smedjebackens kommun, i somras, kunde erbjuda sommarjobb till alla skolungdomar som gått ut årskurs 9 och första året på gymnasiet.
Regeringen har lagt 27 gånger mer på skattesänkningar sedan 2006 än vad de lagt på den gemensamma välfärden i kommunsektorn. De stora besparingarna/försämringarna i arbetslöshets- och sjukförsäkringen har använts till dessa skattesänkningar, som totalt är ca 140 miljarder kr mellan 2006-2014.

De svenskar som arbetar har fått mer pengar i plånboken men mest har de fått som behöver det minst, landets rikaste tio procent. De har ökat sin årliga disponibla inkomst i snitt med ca 79 000 kr mellan 2006 – 2011.
Den fattigaste tiondelen av befolkningen har fått minskade inkomster under samma period. De arbetslösa och de som är sjuka är de som har fått betala med stora försämringar i trygghetssystemen och arbetslöshet. Vi ser nu effekterna, personalbrist i sjukvården, större gruppstorlekar på fritids och i förskolan. Skolan är inte längre likvärdig.

På grund av regeringens nedmontering av försäkringssystemen samt alla besparingar och privatiseringar av vår välfärd drabbas många människor hårt, både ekonomiskt men också socialt. Man låter de redan ekonomiskt utsatta grupperna som ensamstående föräldrar och garantipensionärer (av vilka en majoritet är kvinnor) halka efter ekonomiskt. Andelen personer med långvarig låg ekonomisk standard har ökat. De ensamstående kvinnor med barn som ligger under den relativa fattigdomsgränsen har blivit allt fler.
Den ekonomiska klyftan mellan de som har heltidsarbete och de som inte har, ökar. Många av oss tillhör nu den växande gruppen som inte har heltidsjobb utan är visstidsanställda, timmisar, ofrivilligt deltidsarbetande eller arbetslösa. Vi är oftast kvinnor, LO-medlemmar, ungdomar och invandrare. Otrygga anställningar ger lägre inkomster och därmed lägre föräldrapenning, sjukpenning och pension. De som har en tidsbegränsad anställning eller arbetar deltid riskerar dessutom att inte kvalificera sig till a-kassan. De som varit utan arbete mer än ett år har ökat med över 100 procent sedan 2006.

Vänsterpartiet vill, i motsats till regeringen, stärka de offentliga trygghetssystemen och tillföra välfärden betydande resurser, vi vill snarare öka skatterna än sänka dem.
Vi sätter kampen mot arbetslösheten först och föreslår därför stora investeringar i infrastruktur, bostäder och utbildning.

Vi satsar på en aktiv arbetsmarknadspolitik till skillnad mot regeringens passiva massåtgärder som ökar utslagning och arbetslöshet. En röst på oss är en röst för en rättvis ekonomisk politik där alla ska ha rätt till en egen försörjning.

Kajsa Fredholm
Vänsterpartiet i Leksand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel