Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättsliga rådet: Vården av Bergwall bör fortsätta

Annons
I yttrandet till Förvaltningsrätten i Falun skriver Socialstyrelsens rättsliga råd, som i sammanhanget får anses vara en tung instans, att de som utgångspunkt har att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, inte längre är dömd för mord.

Rådet konstaterar att Sture Bergwall under mycket lång tid har vårdats under sluten rättspsykiatrisk vård med utgångspunkten att han hade gjort sig skyldig till bland annat åtta mord.
Rättsliga rådet anser att risken för återfall i brott kan bedömas först när Sture Bergwall har vårdats under öppnare former.
”Det finns därför för närvarande inte underlag att göra någon annan bedömning än att det alltjämt föreligger risk för återfall i brott. Och den rättpsykiatriska vården bör därför fortsätta”, står det bland annat i yttrandet.

Vidare anses det angeläget att vården av Sture Bergwall ges ett sådant innehåll att det blir möjligt att bedöma risken för återfall. Strävan bör dessutom vara att vården utformas så att det blir möjligt för Sture Bergwall att ansöka om öppen rättspsykiatrisk vård.
Formellt är det Förvaltningsrätten i Falun som, en gång per halvår, tar ställning till om det ska bli fortsatt vård eller inte.

Sture Bergwall skrev om yttrande på sitt twitterkonto vid 10:30-tiden på torsdagsförmiddagen:
”Rättsliga rådets yttrande är Kafkaartat, påminner om den Sovjetiska synen på rättssäkerhet: pga av den långa fångenskapen bör den fortsätta”.
På sin blogg utvecklar han kritiken. Han påpekar att Socialstyrelsens rättsliga råd hade möjlighet att begära in ett bredare underlag för sitt beslut, men de valde att avstå.
”Man blottlägger därmed en total brist på respekt för den enskilde människan och för rättssäkerheten”, skriver Sture Bergwall.

Hans advokat Thomas Olsson uttrycker stor besvikelse i en intervju med TT. Han säger att förvaltningsrätten ställt en fråga och inte fått något svar.
– Det är beklagligt att de har förhållit sig så passiva. De säger att det inte finns något underlag för en ny bedömning. Istället för att skaffa sig det underlaget gör det så att det här övergreppet kan fortsätta.

Rättsliga rådets yttrande har nu skickats till parterna, som har möjlighet att yttra sig fram till och med den 5 september, alltså om två veckor.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se