Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättvik - konstigt att ingen konst finns

Det gamla garveriet, rättvikskullor eller keramik? Det är några förslag på vad för slags konst som skulle kunna få pryda Rättviks rondeller.

Med ett län där det kryllar av konstverk och utsmyckningar i rondellerna, så är det en kommun som står ut. Rättvik. Där finns det varken konst eller utsmyckning i rondellerna, utom i en där en majstång med vissna blommor står. Något som de på kommunens kulturenhet tycker är tråkigt.

– Jag tänkte på det häromdagen och blev lite chockad själv över att vi faktiskt inte har någon konst alls i rondellerna, säger Cecilia Johansson, tillförordnad kulturchef.

Hon tycker det är synd att rondellerna inte utnyttjas för att visa upp konst.

– Nu har vi mycket annat på agendan, men det här är någonting jag skulle kunna tänka mig att ta upp i ledningen. Det är roligt om den offentliga konsten kan få mer plats, säger Cecilia Johansson.

Lotta Lindbäck är bildkonstnär och kulturassistent på Rättviks kulturhus. Hon har jobbat mycket med offentlig konst i Rättvik och har bland annat varit med och tagit fram skultpuren, "Arbetsvandringen", i folkparken.

– Det är väldigt märkligt att vi inte har någon konst i rondellerna. Där borde vi trycka på politikerna så att de satsar på att lyfta fram konstverk, säger Lotta Lindbäck.

På frågan om vad för slags konst som skulle passa i en rondell i Rättvik har Lotta Lindbäck en rad olika förslag.

– Det är svårt att säga vad en skulle designa, men det finns en hel del teman och historia som skulle kunna lyftas upp, säger hon.

Hon tar bland annat upp meteoritnedslaget för omkring 337 miljoner år sedan där berglagren, siljansringen och landskapen blev en vacker konsekvens.

– En annan idé skulle kunna vara att nyttja rättviksdräkten från de gamla rättvikskullorna som har synts i reklam om kommunen sedan början av 1900-talet, säger Lotta Lindbäck.

Hon lyfter också fram Rättviks gamla garveri, kalkindustrin, Nittsjö keramikfabrik och det gamla tegelbruket.

– Vi har mycket historia här som vi skulle kunna uppmärksamma med hjälp av konst om vi vill, säger Lotta Lindbäck.

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens iPhone-app här.

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Android-app här.