Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

192 nya asylplatser i Rättvik och Leksand

/
  • Turisthotellet i Rättvik kommer enligt avtalet med Migrationsverket att ta emot 112 asylsökande. 85 av dem kom i bussar under måndagskvällen.

Migrationsverket har avtalat med Turisthotellet i Rättvik om 112 boendeplatser för asylsökande.
De första 85 kom till Rättvik under måndagskvällen.
Även Leksand Strand AB i Leksand har skrivit ett avtal med verket och här handlar det om 80 platser.

Annons

Antalet asylsökande i Sverige är just nu mycket stort.

– Det kommer ungefär 1 000 per dag, vilket är långt många fler än för bara några veckor sedan. Ändå är det många som tar sig in i landet utan att söka asyl, berättar Per Karlsson, Migrationsverkets ansvarige i Dalarna.

– Verkets uppdrag är att tak över huvudet för och ordna mat åt alla, förklarar Maria Löfgren, enhetschef vid verkets mottagningsenhet i Hedemora.

I dagarna har verket skrivit avtal med Turisthotellet i Rättvik om 112 boendeplatser.

De första bussarna med asylsökande kom till hotellet på måndagskvällen och vid middagstid på tisdagen hade boendet färre än 30 lediga platser.

– Majoriteten av de som söker asyl i Sverige just nu är från Syrien. Sedan kommer det många även från Afghanistan, Irak och – några färre – från Eritrea, Somalia och andra länder. Det speglar nog alla våra boende, säger Maria Löfgren.

Hon har ännu inga uppgifter om hur många ensamma vuxna respektive familjer som kommit till Rättvik.

– Kommunen har fått meddelande om att boendet öppnat och kommer inom kort att få besked om hur många barn som bor i Turisthotellet. Det är nödvändigt för att kommunen ska kunna börja planera för förskola och skolgång för dem, berättar enhetschefen och tillägger att Rättviks kommun kan rutinerna eftersom det redan finns ett asylboende i samhället.

Kommunerna har ansvar för ensamkommande unga flyktingar, men det händer att enstaka ensamkommande unga tillfälligt bereds plats på Migrationsverkets boenden.

Per Karlsson konstaterar att med nuvarande flyktingström måste Migrationsverket få fram många hundra nya boendeplatser per dag och att det är ett svårt jobb:

– Totalt sett i landet är för närvarande 105 000 asylsökande registrerade som asylsökande, vilket innebär att de väntar på beslut eller har fått beslut, men ännu inte flyttat vidare eller lämnat landet. Samtidigt har verket ordnat ungefär 60 000 boendeplatser. Upphandlingsarbetet pågår hela tiden.

Läs mer: "Så mycket får asylboendena per flykting"

Avtalstiden är normalt tre-fyramånader med möjlighet till förlängning.

I ett av de senaste avtalen har verket kommit överens med Leksand Strand AB om 80 boendeplatser, vilket innebär att verket hyr 20 av de mindre av företagets omkring 150 stugor.

– Vi ska besiktiga platserna under onsdagen och när boendet godkänns öppnar vi det omedelbart, förklarar Per Karlsson.

– Avtalet omfattar 80 platser i 20 stugor, men om det kommer familjer har vi möjligheter att bereda plats för ytterligare 40 asylsökande i bäddsoffor i stugorna, berättar Kristin Forsberg, platschef vid Leksand Strand.

Annons