Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Nylander öppnar inom kort en ny restaurang på Storgatan

/
  • David Nylander har länge drömt att öppna egen restaurang. Snart gör han det.FOTO: HANS BLOOM

Annons

- Hela livet är en stor gröt för mig. Mitt liv är inte jobb och fritid. Det här är mitt liv, säger David Nylander, som snart öppnar egen restaurang på Storgatan i Rättvik.
Han räds inte snack om krogkrig och överetablering.
- Jag är en tävlingsmänniska. För mig spelar det ingen roll om det här inte går. Men jag tror stenhårt på det, säger han.

David blir 33 år i höst och har redan jobbat halva sitt liv i restaurangbranschen.
Direkt efter årskurs 9 i Rättviksskolan började han jobba i Robbans (nuvarande Stars) vid Konsum.
- Gick dit och frågade om de hade nått jobb och efter några månader fick jag ansvar som kock, säger han och berättar om en uppväxt präglad av mat.
Hans far Åke var ensamstående med David och hans syster och mycket matintresserad.

Styckade grisar

- Den matkultur jag är uppväxt med är som att backa minst 30 år tillbaka i tiden för de i min ålder.
- Jag var med om att stycka grisar och vi hade grönsaksland. På helgerna var det lyxmat, både hemma och på restaurang och hotell när vi åkte på trav.
Efter några år i Robbans läste David in gymnasiet på Komvux, drev gym i Rättvik och drog något rastlös iväg till Stockholm där han tävlade i bodybuilding och fick jobb i Ericssons personalrestaurang i Kista.
- Det var otroligt matnyttigt för mig att jobba i storkök.

Arbetade i Idre

När Niklas Nouvel, som David jobbade för i Robbans, hörde av sig om jobb hos honom i Idre Fjäll nappade David. Han var kökschef där till 2005 då han flyttade till Rättvik igen, fast förvissad om att starta eget.
Han började med catering, ansvarade för restaurangen vid golfbanan några säsonger och anställdes i Rättvikstravets restaurang, som han idag driver och tänker fortsätta med det när han nu äntligen öppnar egen restaurang..
- Ser det här som ett naturligt steg, säger han i helt ombyggda före detta Lilla Rummet på Storgatan, som snart öppnas som Big Street BBQ and Bar.
- Det är amerikanskt med knätofs. Det är steakhouse (stekhus) i grunden. Jag ska satsa på lokalproducerat och en bar med stort ölsortiment och mycket drinkar. Lite sportbar med TV-apparater.

Ingen ärtsoppa

Dagens förstås?
- Inte nån vanlig dagens. Ingen ärtsoppa och pannkaka utan de tre alternativen blir dagens grillad, dagens sallad och dagens sandwich.
Hur ser du på konkurrensen i Rättvik där det sägs vara överetablering?
- Jag är inte rädd att pröva nya idéer. Det är roligare att tävla när det är hård konkurrens. Tycker det är dags att nån vågar göra nåt nytt när Rättvik växer som turistort.
- Nittio procent av alla pengar som kommer in gör det under turistsäsongen. Då skulle vi kunna sälja ännu mera, säger David Nylander, som smygöppnar sin restaurang till vårmarknaden för att öppna ordentligt kring pingst.

HANS BLOOM

Annons