Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experter sortbestämde besökandes frukter i Övre Gärdsjö

/

Annons

Äppelexperten Ernst Reinisch och frun Annelie sortbestämde frukter i Rättvik och Leksand under helgen. I Övre Gärdsjö kom en strid ström av folk som inte visste vilka äppelsorter de hade hemma i trädgården. Genom att blanda äpplen och päron blev det dessutom en knallsensation.

Hos Levins trädgård i Övre Gärdsjö bjöd ägarinnan Barbro Sannehag på kaffe och äppelkaka under söndagen. Atmosfären var gemytlig och många kom med fickorna fulla av mystiska äpplen. Ernst sortbestämde dem med hjälp av egna kunskaper, böcker och medhavda frukter från Gränna plantskola.
- Vi har över 100 äppelsorter där, berättar frun Annelie och erkänner att det kan vara lite svårt att hålla reda på alla.
Annelie är från Finland och delaktig i att plantskolan tagit hem trädsorten Pirja, som så smått börjats säljas i Sverige. Det är en sommarfrukt som enligt vissa är lika god, om inte godare, än Gyllenkrok astrakan.

Ovanligt päron

Ernst är 80 år gammal och kommer från Österrike. Han har sett det mesta, men blev under lördagen mäkta förvånad då han besökte Leksand. Visserligen var det en äppeldag, och det sägs att man inte ska blanda äpplen och päron, men det var precis vad som hände.
Åke Holmats i Norra Bergsäng i gränstrakterna mot Rättvik har ett päronträd som han skulle hugga ner. Han ville först kolla sorten och besökte därför Reinisch. Denne fick en chock av det trevligare slaget. Päronet var Långt kanelpäron, en sort som nästan inte finns och som är hårdvaluta hos Nordiska Genbanken. Nu blir det till att skydda päronet och ta ympkvistar.

Fler skatter?

Den legendariska äppelkännaren Anton Nilsson som skrivit en klassisk äppelbok har även skrivit den mindre kända boken “Våra päron-, plommon- och körsbärssorter”, utgiven av Nordiska Genbanken 1989. Där nämns att teckningen på Långt kanelpäron är gjord efter det enda kända trädet i västra Vingåker på gränsen till Östergötland.
“På 1800-talet kallades denna sort ibland för “Sommarprinsesspäron”. Ett namn som även andra sorter haft. Den har varit tämligen allmän upp till Mälardalen”, skriver Nilsson.
Vad göms inte mer för skatter i alla trädgårdar i bygden där det står gamla äpplen och päronsorter?


BENGT OLDHAMMER
023-476 47 / 070-631 28 47
bengt.oldhammer@daladem.se

Annons