Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag för oskyddade trafikanter inlämnat till kommunen

Annons

Genom Sjurberg, är det många oskyddade trafikanter som tar sig fram. Inte minst barn och ungdomar, som går skola i Rättvik eller deltar i Kulturpalatset Persborgs aktiviteter.
Nu föreslår Gusse Bjern-ulf, som bor längs vägen, i ett medborgarförslag till Rättviks kommun att det byggs en cykelväg till Vikarbyn.
- Kanske kan det också göra att en del ställer bilen, säger förslagsställaren själv.

För dem som bor norr om Rättvik och vill cykla till eller från skola och arbete i centralorten är det förenat med vissa risker.
Mellan centrum och järnvägsövergången mellan Rättviks gymnasium och Stiftsgården finns en gång- och cykelväg att nyttja.
Sedan är det värre - det finns ingenting.
Det är det som Gusse Bjernulf, som bor i Kapla-skogen, vill ändra på.

Boende och studenter

Därför har han lämnat in ett medborgarförslag, som i afton formellt ska tas emot av kommunfullmäktige i Rättvik.
Han påpekar att det i området rör sig många människor, dels de som bor där stadigvarande, men även studenter som bor i Persborgsområdet samt de barn och ungdomar som deltar i någon aktivitet hos Kulturpalatset Persborg.
Dalatrafiks busslinje 70 (Mora-Falun) trafikerar vägen genom Kaplaskogen, Sjurberg och Vikarbyn.
Men många väljer att cykla istället.
En del av dessa kan vara svåra att upptäcka i samband med att det blir mörkare och mörkare om kvällarna.

Två etapper

Gusse Bjernulf anser att det finns många fördelar med om det byggs en cykelväg ända till Vikarbyn. Bygget kan ske i två etapper; Järnvägsövergången-Persborg och Persborg-Vikarbyn.
En cykelväg skulle innebära en säkrare trafikmiljö i området, främja folkhälsan, och kan inte minst kanske förmå en del människor att lämna bilen hemma i garaget. Bra för miljön således.
Samtidigt inser han att det kan vara praktiska problem att dra cykelvägen hela sträckan till Vikarbyn. Detta eftersom en del tomter i Sjurberg går ända fram till vägen. Det kan vara en senare fråga att lösa.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Annons