Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubel över Rättviks företagsklimat – klättrar 200 platser

Rättvik har på sju år klättrat nära 200 platser på Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.
– Vi bestämde oss och har arbetat hårt, långsiktigt och som ett lag, sa kommunalrådet Annette Riesbeck när kommunledningen och företagarna fick beskedet att Rättviks företagsklimat nu är det 45:e bästa i landet.

Annons

Det var företagarfrukost eller frukostvaka i Hotell Lerdalshöjden.

Lokalen var smyckad med ballonger, frukostbuffén var festlig och företagarna, politikerna och berörda tjänstemän minst sagt förväntansfulla.

Annette Riesbeck berättade om sju års arbete för att förbättra samarbetet mellan kommunen och företagen och förutsättningarna för näringslivet. Hon redogjorde för olika satsningar, hur de tagits emot och vad de lett till.

Under frukostmötet förklarade Teresa Bergkvist att

– Vi har satsat på bland annat ungas och kvinnors företagande, vilket gett mycket goda resultat, förklarade hon och betonade vikten av att testa nya grepp, våga sticka ut och visa vilja och mod att förändra.

När Teresa Bergkvist, Svenskt Näringslivs regionchef i Dalarna, berättade att Rättvik gått från plats 240 år 2009 till 81 ifjol och nu avancerat till plats 45 i landet bröt jublet ut.

Annette Riesbeck och Teresa Bergkvist gladdes över att Rättviks företagsklimat fortsätter att utvecklas positivt.

Politiker, tjänstemän och företagare applåderade, jublade och busvisslade.

– Fantastiskt, vi uppnår redan nu vårt långsiktiga mål att tillhöra de 50 bästa kommunerna när det gäller företagsklimat, sa Helena Back, kommunal näringslivschef, och Magnus Svensson, kommunal hållbarhetsstrateg.

Magnus Svensson, kommunal hållbarhetsstrateg, och Helena Back, kommunal näringslivschef, konstaterade bland annat att det är viktigt att kommunen inte konkurrerar med, utan stöttar företagen.

De redovisade resultatet i detalj och konstaterade att mycket förbättrats – men att att mycket kan förbättras ytterligare, bland annat informationen om tillgång på mark och lokaler samt strukturella förutsättningar som kommunikationer och tillgång på arbetskraft och kompetens.

– Fattar ni hur bra det här och ni är? Ett bra företagsklimat är komplext och handlar om väldigt mycket – sådant som n i överlag lyckats bra med. Den här rankingen visar att Rättvik är bra att starta företag i, fastlog Teresa Bergkvist och avslöjade att hon och hennes kollegor nu använder Rättvik som förebild och uppmanar andra kommuner att jobba som Rättvik.

Rättvik är bäst i Dalarna.

– Jag är superstolt över er och över att ni finns här i Dalarna, fortsatte hon och underströk betydelsen av att kommunen och företagarna fört och för en dialog och arbetar tillsammans.

Kommunrepresentanterna öste beröm över företagarna och tvärtom, men från näringslivshåll kom också ett och annat varningens ord:

– Mitt i glädjen måste vi komma ihåg att inte låta oss förblindas av vad vi uppnått, utan arbeta vidare. Exempel i vår närhet visar att det kan gå fort även åt andra hållet.

Anna Grånäs Jakobsson hyllade samarbetet mellan kommunen och företagarna.

Företagarna Rättviks ordförande Anna Grånäs Jakobsson beskrev förändringen som remarkabel och underströk att rankingen bygger på reell utveckling, som i sin tur bygger på en positiv inställning, energi, kreativitet, förståelse och samarbete.

– Det här är bra för kommunen och för invånarna, påpekade hon och fick medhåll av Annette Riesbeck.

Efter mindre än en timmes firande bröt "festdeltagarna" upp för att på sina respektive arbetsplatser jobba vidare mot nya och ännu högre mål.

Läs fler Rättviksnyheter.

Läs mer om rankingen av Dalarnas kommuner.