Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet föreslår åtgärder för göra Classic Car Week mer miljövänlig

Annons

- Jag ser gärna att det införs ett miljöpris till dem som kör miljövänligt, säger kommunalrådet Björn Guström, strax före start i årets Rally Continental.
Han menar att Classic Car Week är ett oumbärligt evenemang för kommunen men ser också en miljöproblematisk aspekt av det hela.

- Classic Car Week betyder allt för Rättvik. Trakten lever på sina evenemang och tillsammans med Dalhalla så är Classic Car Week det största, säger han. Han pekar bland annat på det faktum att handlarna drar in nästan en tredjedel av sina årsinkomster under den här veckan.

Hur försvarar man evenemanget rent miljömässigt?
- Det är inte lätt. De flesta här kör ju såklart med blybränslen. Jag skulle vilja se att man införde ett miljöpris, säger Guström.
Själv ska han även ställa upp i onsdagens mopedrally.
- Jag har omvandlat den så att den går på etanol, berättar han och säger att något liknande borde vara möjligt även för bilarna, och föreslår att detta skulle premieras med ett särskilt pris.


Guström berättar att man från kommunens sida inte jobbar särskilt med miljöfrågor kring evenemanget, men att Classic Car Weeks organisation brukar ha en miljögrupp.
- Men i år blev det inget med det, säger han.
Vad kommunen däremot gör är att varje år, när det är över, utvärdera veckan tillsammans med polis och funktionärer.
- Evenemang följer trender och måste utvecklas, anser Guström.
En utveckling som Classic Car Week genomgått är att vissa programpunkter som bekant flyttats utanför Rättvik.
- Jag förstår att vissa kan tycka att evenemanget är jobbigt. Men spridningen är bra och det minskar belastningen på Rättvik, säger han.
ELIN JÖNSSON
elin.jonsson@daladem.se

Annons