Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lägenheter i Boda

/
  • Rättviks fastigheters vd Ebbe Evbjer och nye fastighetsförvaltaren Henrik Sjöö har sytt ihop en fastighetsaffär som ger Boda nya hyreslägenheter samtidigt som det kommunala fastighetsbolagets ekonomi stärks.

En pinfärsk affär mellan Rättviks fastigheter AB, RFAB, och ett nystartat privat fastighetsbolag kan bli rena jackpotten för Rättvik.
Boda får, för första gången på 20 år, nya hyreslägenheter samtidigt som RFAB vässar sin strategi.
– Det känns bra att kunna göra något positivt för bygden, säger köparen och byggaren Henrik Sjöö.

Annons

Henrik Sjöö driver sedan 13 år tillbaka på ett framgångsrikt sätt byggbolaget Henrik Sjöö-Dala Bygg AB som förra året omsatte drygt fem miljoner kronor och som sedan några år har fem anställda förutom Henrik själv.

– Vi har jobb hela tiden och då nästan bara i Stumsnäs. Nu börjar det kanske bli dags att göra oss mer kända även i resten av Rättvik, säger Henrik Sjöö.

Den nu avslutade affären med RFAB blir Henriks första som fastighetsägare och fastighetsförvaltare.

– Jag har bildat ett dotterbolag inför affären som är det första fastighetsbestånd vi köper, säger Henrik Sjöö.

– Vi får se hur det fungerar och gå vidare därifrån. Jag tror att det är bra att köra byggföretag ihop med fastigheter. Bolaget står stabilare på två ben.

Den aktuella fastigheten är gamla distriktssköterskemottagningen i Boda, som har stått tom i några år.

Tanken är att Henrik framöver ska förvandla den till två hyreslägenheter – en trea och en liten fyra – i markplan som passar perfekt för äldre som säljer sina hus och behöver nytt boende i bygden.

– Just nu, när det börjar bli vår, finns hur mycket byggjobb som helst och vi har mer än fullt upp, säger Henrik och konstaterar:

– Kanske får det invändiga renoveringsjobbet i Boda vila något halvår. Jag har redan börjat planera lämpliga jobb inför kommande vintern.

För Rättvik och Boda kan affären sägas innebära en dubbel vinst: kommunen får ett nytt "ungt" fastighetsbolag och nya lägenheter samtidigt som det kommunala fastighetsbolaget, RFAB, får in kapital och renodlar sin verksamhet.

– Affären kan sägas vara ett led i den översyn av vårt ägande som vi har gjort och fortfarande håller på med, säger vd:n Ebbe Evbjer.

– Det känns fantastiskt kul att en ung kille som Henrik nu tar tag i det här, vågar satsa och gör något bra av det. Fastigheten i Boda är inget vi själva, som kommunalt bolag, har behov av eller är lämpliga att förvalta.

Rättviks fastighetsbolag har utöver fastigheten i Boda på senare tid sålt flera fastigheter och ligger ute med ytterligare fastigheter till försäljning – bland andra pejlas intresset för Samhallslokalen på stora industriområdet och gamla skolan i Dalbyn.

– Vi försöker att bygga upp ett kapital i bolaget för att framöver kunna förbättra förutsättningarna för nyinvesteringar. Då måste vi välja vilka objekt vi ska jobba med, säger Ebbe Evbjer.

– Vi hoppas i det arbetet även kunna bygga upp ett samarbete mellan flera lokala aktörer. Det skulle stimulera både fastighets- och byggmarknaden och innebära en positiv spiral för utvecklingen i Rättvik.

Annons