Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och fick stöd av moderaterna

Annons

Centerpartiet i Rättvik drog inte bara ner kommande anslag till Rättviksdansen, som nu ska avveckla. Även bidragen till det krisdrabbade Folkmusikens Hus är en het potatis och har ifrågasatts för nästa år.

Som DD berättat läggs Rättviksdansen ner, delvis efter politikernas agerande. Folkmusikens Hus gungar. Anders Björkman, ordförande i socialdemokraterna i Rättvik, är kritisk över handläggningen av båda ärendena.
Frågan om långsiktigt stöd till Folkmusikens Hus var uppe i kommunstyrelsens allmänna utskott och därefter i kommunstyrelsen den 26 augusti, efter det att Region Siljan inte längre hade möjligheter att ekonomiskt stödja verksamheten.
Till allmänna utskottet hade kultur- och samhällsbyggnadsberedningen yttrat sig i ärendet och föreslog fortsatt stöd till folkmusikens hus 2008 och 2009. Vidare ansåg beredningen att man måste försöka hitta andra finansiärer för att underlätta långsiktig planering av verksamheten.
När frågan behandlades i allmänna utskottet yrkade Jonny Jones, c, på fortsatt stöd 2008 och 2009. I det yrkandet instämde Anders Björkman, och Åsa Björklund, m.
Inge Östlund, c, yrkade på stöd endast för 2008. I detta yrkande instämde även Björn Guström, fp. Det märkliga blev nu att i efterföljande votering röstade Jonny Jones, Anders Björkman, och Anki Dåderman, s, för stöd 2008 och 2009
Inge Östlund, Hans Jonsson, c, Åsa Björklund samt Björn Guström röstade för stöd endast 2008. Det blev även förslaget till kommunstyrelsen. Kultur och samhällsbyggnadsberedningen fick uppdrag att utreda framtida finasieringsmöjligheter.
- Hade kommunstyrelsen istället följt vårt förslag, då hade det varit fullt möjligt att man hunnit fram med en finansiering från fler utan att som nu hotas av nedläggning, menar Anders Björkman, ordförande för socialdemokraterna i Rättvik, i en kommentar.
Nämnas kan också att de båda centerpartistiska kommunalråden Inge Östlund och Hans Jonsson även röstade för ytterligare minskning av stödet till Rättviksdansen, det vill säga mer än de 150 000 kronor som minskningen blev kommande tre år. Fast den frågan tycks förstås i dagsläget inte ha någon betydelse, då Rättviksdansen ska läggas ner.

BENGT OLDHAMMER
023-476 47 / 070-631 28 47
bengt.oldhammer@daladem.se

Mer läsning

Annons