Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor: "Det kan bli bekymmersamt - 13 platser lediga

Annons

Intresset för folkmusik verkar ha minskat bland de unga i Rättvik.
Ingen niondeklassare från Rättvik har valt det estetiska programmet, med inriktning på internationell folkmusik, på hemorten.
- Det kan bli bekymmersamt, säger Crister Karlsson, en av rektorerna på Rättviks gymnasium.

Antagningarna till höstterminen på gymnasiet är avklarade, men det är fortfarande möjligt att ändra sitt val.
-- Eleverna har fram till mitten på maj på sig om de vill ändra sig, berättar Crister Karlsson.

Ingen från Rättvik

Noterbart är att ingen av niondeklassarna från Rättviks kommun har valt att gå det estetiska programmet. Utbildningen är inriktad på internationell folkmusik, vilket borde passa bra i folkmusikfästet Rättvik.
-- Just nu är tre elever antagna. Vi kommer ta in sammanlagt 16 stycken. Men det är lite bekymmersamt att ingen från Rättvik har sökt programmet, även om det inte är unikt, säger Crister Karlsson.
Det är riksintag på utbildningen, vilket innebär att eleverna kan komma från hela landet. Utbildningen, som är den enda i sitt slag i Sverige, och har funnits i sex, sju år.

Få vill gå på hemmaplan

43 procent av niondeklassarna på Rättviksskolan har sökt till Rättviks gymnasium. Den siffran är lägre än i fjol vid den här tiden, men rektorn är inte orolig.
-- Det här "syndromet" har vuxit i takt med att det dykt upp fler friskolor. Siffran brukar alltid stiga efter omvalsproceduren. Då har ungdomarna börjat fundera på om de verkligen vill flytta hemifrån för att studera. Ofta ändrar de sig och väljer i stället att fortsätta gå på hemorten. Jag skulle tro att drygt 60 procent av niondeklassarna i Rättvik kommer gå här på Rättviks gymnasium i höst, säger Crister Karlsson.

PÄR SÖNNERT
0248-476 43
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons