Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättviksbyarnas historia blir bok

Dokumentationsarbetet i Rättviks byar är en ständigt pågående process.

Mängder av böcker har publicerats och ännu fler kommer ut.
Byarnas dag i Rättviks kulturhus samlade många by­dokumentationsgrupper.
Omkring 16 olika böcker om byar i kommunen presenterades, men det finns ännu fler böcker och skrifter om hus och gårdar och historia om byarna.

– Vissa bydokumentationsgrupper pågår, andra är avslutade. I vissa falla fanns eldsjälar som samalt in material och lade grunden till byns dokumentering. De gamla som upplevt byarnas tid under jordbrukssamhället, kanske som barn hade mycket kunskap att förmedla. Byar som gjorde sina dokumentationer under 80-talet hann ofta samla in byns äldre historia. Den nya generationen är lika intresserad av att dokumentera sina byar, men det blir ofta en ny inriktning med en sammanställning av gårdar och miljöer, säger Svante Modin, ordförande Rättviks Hembygdsförening.

Ore Hembygdsförening visade sju av sina skrifter under Byarnas dag och ännu fler böcker är att vänta, berättade föreningens ordförande, Olaspers Roland Eriksson.
– Vi arbetar med en bydokumentation, Birgitta Kax Stenberg är studiecirkelledare. Vi kartlägger gårdar förr och nu. Mycket roligt kommer fram under arbetets gång. Nästa sommar planerar vi att skriften om Dalfors ska vara färdig, säger Ingrid Myrlund, ordförande i Dalfors Bydgegårdsförening.

Gulleråsens sockens historia arbetar Boda Hembygdsförening med, men Ingegerd och Gunnar Hagelin kan också konstatera att det inte är så lät att samla in material. Alla som vet något har dött, men vi arbetar vidare, berättade de.

Katarina Cham/DT