Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Red Devils-rättegången har börjat * Tar flera dagar

Annons

Det är ett trassligt nystan av kontakter, transaktioner och bristande bokföring som åklagarna har börjat reda ut.
Några av dem som ses som spindlar i ekobrottsnätet erkänner en del ekonomiska brott. Andra nekar, till exempel Red Devils-presidenten. De flesta av dem som öppnat sina konton hävdar att de inte visste att det handlade om penningtvätt.

Det tog åklagarna nästan hela förmiddagen att läsa upp de olika åtalspunkterna. Resten av gårdagen ägnade de åt att försöka förklara hur de många åtalade använt bemannings- och faktoreringsföretag för att dölja svart arbetskraft och penningtvätt.
- Hela idén med svart arbetskraft är att omvandla pengar till kontanter. Så fort pengar omvandlas till kontanter får vi väldigt svårt att följa dem, sa Martin Tidén, kammaråklagare vid ekobrottsmyndigheten.

Koppling till klubben

Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström från internationella åklagarkammaren stack inte heller under stol med att mc-klubben Red Devils är en gemensam nämnare för flera av de åtalade.
- Nu påstår jag inte att Red Devils har bedrivit den verksamhet som påstås utan det är givetvis enskilda personer, men man kan inte bortse från kopplingen, sa han.
Enligt åklagarna har en del av företagens formella företrädare inte känt till vad de var inblandade i. Andra har varit mer aktiva, som en 39-årig falubo.
- Han är inte enbart en målvakt utan är också med i spelet, sa Hans-Jörgen Hanström.

Undanhållit miljoner

Det gäller även den 38-årige stockholmaren, som satt i en bolagsstyrelse och som har erkänt brott. Men åklagarna anser att han måste ha haft hjälp, eftersom han saknar det kontaktnät i Dalarna som krävts.
Därför åtalas ”presidenten” och ”sexköparen” (den 39-årige stockholmaren) tillsammans med 38-åringen för att ha fifflat med bokföringen i ett företag och på så vis undanhållit 3,2 miljoner kronor i moms och 5,1 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.
Presidenten förnekar brott. Han hävdar att han inte haft något ansvar för bokföringen.
- Dock vidgår han att han har utfört vissa tjänster mot betalning, sa advokaten Per Borgblad och förklarade att det handlade om att ta fram underlag till fakturor, fråga personer om de kunde ställa sina konton till förfogande samt vidarebefordra pengar - allt på direktiv av 38-åringen.
Presidenten åtalas dessutom för samma brott - grovt skatte- respektive grovt bokföringsbrott - i ett annat företag. Han nekar också till detta.

Betalade inte skatt

Den 39-årige stockholmaren förnekar brott i det första företaget. Däremot tar han på sig nästan allt som läggs honom till last när det gäller det andra, även om han anser att brotten inte var grova. Han hävdar att han var ensam faktisk företrädare för företaget.
”Nämndemannen” och ”finansmannen” är två andra huvudfigurer i den ekonomiska röran. De har enligt åklagarna belånat fakturor från de andra företagen - under 2006 och 2007 för cirka 200 miljoner kronor - och alltså varit ett led i penningtvätten. Nämndemannen erkänner bokföringsbrott men vill inte se det som grovt. Han erkänner också att han medvetet deklarerat fel förra året och därmed undanhållit 60000 kronor i skatt.
Finansmannen nekar helt till det han anklagas för. Han säger sig ha litat på att nämndemannen, som företrätt företaget, gett allt underlag till de redovisningsbyråer som anlitats. Men enligt åklagarna skötte finansmannen verksamheten i perioder.

Litade på falubon

Även en 39-årig falubo åtalas för sin inblandning i penningtvätten, och nekar. Han menar att han bara hanterat privata pengar. Hans 24-åriga flickvän nekar också till brott. Hon säger att sambon försäkrade henne om att hon inte riskerade något genom att upplåta sitt bankkonto.
En arbetskamrat till 39-åringen säger att han upplät sitt konto eftersom 39-åringen sa att han fått pengar från bilaffärer men inte ville att kronofogden skulle ta dem.
De flesta som låtit sina bankkonton bli tvättmaskiner slår ifrån sig all vetskap om att de deltagit i brottslig verksamhet.

Förhör väntar

Åklagarna visade i går en kopior av mängd papper som ska bevisa vad de påstår. En del dokument hittades i en dator i Red Devils lokaler. Det handlar om sammanställningar av fakturor och utbetalningar till ”gångare”, instruktioner till ”målvakter” hur de ska svara om någon frågar om företaget, kontantkvittenser, framtidsplaner och postväxlar på tio- samt hundratusentals kronor. De har också kontoutdrag. När det gäller presidentens exflickvän handlar det om stora summor.
- Det är mycket stora belopp som gått genom hennes konto. Över tre miljoner kronor. Vad jag har förstått har alla dessa pengar lämnats till (presidenten), sa Hans-Jörgen Hanström.
I dag och i morgon ska centralgestalterna höras närmare.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
023-47593
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons