Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Regeringen bör ta ett större ansvar”

Det finns inte något land i Europa där flyttlassen från land till stad går snabbare än i Sverige. Förra året minskade folkmängden i 141 svenska kommuner.

Att människor frivilligt väljer att flytta är naturligtvis inget problem. Men när människor tvingas lämna de bygder de älskar för att jobben försvinner, butikerna lägger ner och järnvägsstationen stänger är det något i politiken som är fel.

Oavsett var vi bor så behöver vi ungefär samma sak: Ett jobb att gå till, goda möjligheter att transportera sig och en skola där alla barn får möjlighet att växa. Politiken kan inte göra allting, men vi har ett grundläggande ansvar för att det ska finnas jobb, infrastruktur och offentlig service.

Många av oss hade förhoppningar på att en regering med Centerpartiet skulle sätta frågan om de regionala klyftorna och avfolkningen av landsbygden högt på den politiska dagordningen. Tyvärr kan vi konstatera att det blivit tvärtom.

Nya siffror från riksdagens utredningstjänst visar de statliga jobben blivit rejält färre utanför storstäderna under alliansens regeringstid. Det handlar om arbetsförmedlingar, försäkringskassekontor och annan offentlig service som är helt avgörande för att människor ska kunna leva och bo på landsbygden.

I storstäderna har de statliga jobben blivit något fler från alliansens tillträde 2006 och år 2011. Men i resten av landet har över 14 000 statliga jobb försvunnit under samma tidsperiod, fler än antalet anställda på lastbilstillverkaren Scania i hela Sverige.

För Dalarnas län handlar det om över 1 000 jobb som försvunnit. Värst drabbade är mindre orter som Vansbro, Gagnef och Smedjebacken. Alliansen har också medvetet flyttat resurser från högskolor utanför storstäderna till de stora Universiteten. Dalarnas högskola väntas få flera miljoner mindre i anslag de kommande åren.

Under 2013 har Mittuniversitetet i Härnösand och Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara tvingats lägga ner verksamheten, delvis på grund av minskade statliga anslag. Vi menar att politiken har ett ansvar för att hela Sverige ska fungera. Vi ser till exempel tre områden där regeringen bör ta ett större ansvar: Jobben. Utanför städernas centrum växer jobben ofta fram i små företag. Miljöpartiet vill därför låta småföretagen helt slippa sjuklöneansvaret.

Om skolkök och äldreboenden köpte in huvuddelen av maten från lokala handlare skulle många nya jobb kunna skapas. Idag hindras detta av krångliga upphandlingsregler, och regeringen har myndigheter som direkt försöker bromsa sådan upphandling.

Servicen. Tillgång till arbetsförmedling, försäkringskassa och postkontor kan vara skillnaden mellan att kunna bo kvar i sin hembygd eller tvingas flytta. Vi vill att staten tar ett särskilt ansvar för att service ska finnas i hela landet.

Transporter. Järnvägens huvuduppgift ska inte vara att gå med vinst, utan att se till så att människor kan transportera sig snabbt och pålitligt oavsett var i landet man bor.

Sveriges välstånd bygger på att alla delar av landet håller ihop. Men om hela landet ska kunna leva så måste det också finnas jobb, kommunikationer och utbildning i hela landet.

Jan Lindholm (MP), Riksdagsledamot för Dalarnas län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel