Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen måste återupprätta bankernas kontanthantering

Annons

Är det något som hör sommaren till är det att besöka loppisar. Runt om i landet, i byar, efter vägar, på torg ja nästan överallt så finns det under sommaren en loppis. Vi är många som besöker dem, stannar till på semestern och köper med oss något vi vill ha hem.

För att kunna handla på loppisar är dock kontanter rätt viktiga. De blir allt svårare att få tag på. Bankerna tillhandahåller dem inte, antalet bankomater sjunker och servicen kring kontanter urholkas allt mer. För den som har en loppis blir det svårt att sätta in pengarna på sitt konto då bankerna inte heller tar emot kontanter för insättning.

MER DEBATT: Lagstifta om kontanthantering på landsbygden

Det är många som drabbas när bankerna inte tillhandahåller kontantservice och det året runt. Föreningar blir inte av med lottkassan, bingon eller pengarna från fikaförsäljningen. Små företag får gömma dagskassan på ett förhoppningsvis säkert ställe eftersom det är alltför långt till den bank som tar emot kontanterna eftersom banken på orten inte gör det. Pensionärer får problem att ta ut pengar liksom funktionsnedsatta. Många grupper som i dag har svårt med tekniken drabbas hårt. För även om tekniken utvecklas, vilket vi självklart bejakar, så är inte tekniken ett verktyg för alla människor eller för alla behov. Det kan inte vara meningen att vi ska tillåta bankerna att avveckla kontanthanteringen. Det är en demokratiskt stor fråga att avskaffa kontanthantering och såvitt vi känner till är det inget politiskt parti som föreslagit det och då ska vi inte heller tillåta att det sker.

MER DEBATT: Alla bor inte i Stockholm

Vi är många som vill att regeringen tar sitt ansvar i frågan och ålägger bankerna att upprätthålla kontanthanteringen. Den borgerliga regeringen tittade mest på när bankerna avvecklade kontanthanteringen. Nu är det en socialdemokratiskt ledd regering och den borde ha ett annat intresse i en sådan principiellt viktig fråga för landsbygden, pensionärer, småföretagare, föreningar och för oss alla som anser att kontanter även fortsättningsvis ska vara ett betalningsmedel i Sverige. Och även för alla som gillar att gå på loppisar.

Ulla Andersson

Ekonomiskpolitisk talesperson Vänsterpartiet

Håkan Svenneling

Landsbygdspolitisk talesperson Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel