Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reglerna är lite knepiga, säger miljöinspektör


Endast en (1) dispensansökan om att slippa betala dubbla hämtningsavgifter har inkommit till miljökontoret i Gagnefs kommun.
- Knappt någon kan uppfylla kriterierna för att få ansökan godkänd, säger miljöinspektör Sofie Nyberg som tror att dagens formulering av bestämmelsen kommer att ändras.


Det slogs på stora trumman i början på juli då möjligheten att slippa betala dubbla hämtningsavgifter presenterades av politikerna Erik Warg (C) och Bo Billborn (S) vid en presskonferens. Beslutet var en politisk kompromiss, förklarade de.
Men frågan är hur mycket nytta Gagnefs befolkning har av detta?
Endast en ansökan har inkommit till miljökontoret, berättar miljöinspektör Sofie Nyberg.

Skrivs om?

- Reglerna är lite knepiga. Jag ser dem som ett första försök att hitta en form som funkar. Den nya paragrafen kommer säkerligen att skrivas om, tror hon.
Den nya bestämmelsen innebär att den som betalar för sophämtning vid sitt fasta boende och fritidshus i Gagnefs kommun, kan ansöka om att flytta sophämtningen till fritidshuset, och därmed befrias från sopavgift för den fasta bostaden. Men endast om man bor i fritidshuset mellan den 1 maj och 20 september.
- Det går inte att ansöka om dispens under en kortare period. Det är inte många som bor så länge i sitt fritidshus och det förklarar förmodligen att så få ansökt, säger Sofie Nyberg.

Inte klarlagt

På Dala Vatten och Avfall (DVA), som sköter sophämtningen, säger avfallsansvarige Anders Thuresson att det finns en del frågetecken kring möjligheten att i Gagnefs kommun flytta sophämtningen från bostadshuset till fritidshuset:
- Det är inte riktigt klarlagt hur vi gör i fall där personen exempelvis har egen kompost i bostaden men inte vid fritidshuset eller när han eller hon delar kärl med grannen, säger han.
Enligt Örjan Furn, vd för DVA, är den administrativa hanteringen inte helt lätt, men han vill i övrigt inte kommentera den nya dispensmöjligheten:
- Jag bedömer inte om den är bra eller dåligt, förklarar han.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANS