Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rehabcenter känner av lågkonjunktur

– Bilden de flesta ser framför sig när man säger ordet ”alkoholist” är någon som ligger utslagen på en bänk.
I själva verket utgör ”a-lagarna” bara cirka tre procent av folk med den här typen av problem, säger Tommy ­Elmertoft, föreståndare på Malingsbo Rehabcenter.

– Resten är sådana som det inte syns utanpå. Det är i stora drag den gruppen, den större, som våra klienter består utav.
På Malingsbo Rehabcenter finns det plats för tolv stycken klienter, även om det enligt Tommy Elmertoft sällan är helt fullt.
– Det brukar vara mellan tre till tio stycken klienter samtidigt. Det är alltid bra att ha platser lediga ifall någon behöver komma in akut.

Merdelen av patienterna kommer från närliggande orter, även om några undantag sker.
– Vi har uppföljningsmöten ungefär ett år efter avslutad behandling, och då underlättar det om man inte bor alltför långt bort.
Medelåldern är 40-50 år, och de flesta har kommit hit med hjälp från sitt jobb.

Tommy Elmertoft håller med om att det till viss del är en ”ovanlig” kategori - stigmat kring alkoholism, och skammen som många förknippar med det tycks gå stick i stäv med att be om hjälp från sin chef.
– Oftast är det ändå någon i ens närhet som har sagt till, det har gått för långt. Men samtidigt hinner det ofta gå upp till sju år innan någon säger stopp. Folk lägger sig inte gärna i någons liv oombett.
Malingsbo Rehabcenter har varit i drift sedan 2002. Verksamheten ligger under Svenska Kyrkan i Fagersta AB, som ägs av Västanfors församling.
Tommy Elmertoft betonar att inga pengar kommer från församlingen, företaget står helt på egna ben. Finansieringen utgörs av avgifterna för behandlingen. De största kunderna är kommunen, ABB och SECO.
– Vi hankar oss fram. Personalstyrkan har inte förändrats speciellt mycket under åren. Vi har varslat under sommaren, och återanställt på hösten igen. Det går inte att skära i en så liten arbetsgrupp, vi är redan på gränsen till underbemannade.

De har sex anställda för tillfället, vilket alltså blir två klienter på en anställd. Tommy Elmertoft jämför med tidigare anställningar där han varit van vid tre anställda på en klient.
– Men visst har vi känt av lågkonjunkturen. Vi märker att företag inte är lika villiga att stötta sina anställda ­genom en svår period. Istället har blivit lättare att göra sig av med folk när ekonomin ser ut som den gör.

Helena Wedin/DT