Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekonstruktion för Börjes Bygg

Företaget Börjes Bygg AB i Rättvik har tvingats säga upp 36 anställda.
Hela företaget är under rekonstruktion och har en likviditetskris på 55 miljoner kronor.

Annons

Tidigare hade Börjes Bygg och andra lokala byggföretag anlitats av Rättviks kommun och RFAB, Rättviks Fastighets AB, men när byggföretagen i Rättvik förlorade jobben i en upphandling för drygt ett år sedan sökte sig företaget utanför kommunen.
– Vi har två stora projekt i Norge, där vi byggde två stora värmeverk. Det handlar om stora summor och vi har inte fått in betalningar för jobben vi utfört. Fler företag har haft svårt att få ut slutbetalningar de utfört i Norge, berättar vd Mats Eriksson, Börjes Bygg.
Ett av projekten omfattar 33 miljoner kronor, det andra 22 miljoner.

– Företaget är ingen bank och kan inte ligga ute med så stora summor. Detta har resulterat i att vi tvingats säga upp all personal, 36 personer.
Ombyggnationer och renoveringar, olika typer av jobb inom kommunen försvann i upphandlingen.
Under räkenskapsåret 2011-2012 hade Börjes Bygg en omsättning på cirka 68 miljoner kronor. Det senaste verksamhetsåret redovisade företaget en förlust om cirka två miljoner kronor.
Företagets vd Mats Eriksson anser att andra lokala entreprenörer drabbas av att de lokala företagen inte får jobb på sin egen hemmamarknad.
– Det blir en dominoeffekt. Nu hoppas jag på rekonstruktionen av företaget och att vi kan få tillbaka jobb hemma i Rättvik.
Precis som Mats Eriksson har även en av delägarna för Karls och Svens Bygg AB i Rättvik känt av att jobben inom kommunen minskat, men Pola Svens berättar att företaget har mycket att göra ändå.
– Jag är nöjd och även om maj och juni var lite sämre beror det på lågkonjunktur. Med jämna mellanrum måste vi vidta försiktighetsåtgärder beroende på hur jobben under vintern ser ut. Därför har vi varslat anställda, som alla har sex månaders uppsägningstid, men att verkställa är en helt annan sak, säger Pola Svens.

Vad gäller kommunens upphandling där inte heller Karls och Svens fick uppdrag, anser Pola Svens att upphandlingen har bra bas och är helt i linje med lagen om offentligt upphandling.
– I ett längre perspektiv riskerar anställda i lokala byggföretag att bli arbetslösa vilket inte är bra för varken företagen eller kommunen, anser Mats Eriksson.

Katarina Cham/DT