Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordår för turismen

Den fina sommaren har bäddat för ett rekordår för turismföretagen i norra Dalarna. Även campingplatserna har högtryck, vilket bland annat märks i Orsa, där besökarna är fler än förra året.

Annons

På Orsa camping har antalet bokade nätter under sommarmånaderna ökat med nio procent jämfört med samma period förra året.

Totalt handlar det om 20 500 bokade nätter i juni och juli. I juli slog campingen även rekord i incheckade ekipage då antalet husbilar och husvagnar under några dagar uppgick till 790.
– Som mest kan vi ta in 800 ekipage så det var rätt trångt, berättar Helen Arnesson, platschef på Orsa camping.

Enligt Torbjörn Wallin, vd för Grönklittsgruppen som äger Orsa camping, beror ökningen sannolikt på en kombination av fint väder, stora evenemang och tv-exponering i samband med programmet ”Moraeus med mera”.
– Björnparken är också ett stort dragplåster och i den har vi gjort stora investeringar under de senaste åren, säger vd:n.
Även Birgitta Pettersson, vd SiljanTurism, tror att det behövs mer än sol för att locka turister.
– Mycket handlar om marknadsföring. Vi drog i gång kampanjen ”Barnens Siljan” i början av sommaren och den har slagit väl ut. Än har vi inte sammanställt statistiken över antalet besökare men det känns som att det har varit en rekordsommar.

Trondheimsborna Geir Tore Hansen, Wenche Mikalsen och deras barn har hittat en plats för husvagnen med utsikt över Orsasjön.
– Det är så vackert här. Jag var i Orsa på klassresa i nian och ville visa platsen för barnen. För dem är det främst badplatsen som lockar men det finns mycket för oss vuxna också. I kväll blir det nog Orsayran och i morgon (läs: onsdag) ska vi till Nusnäs och titta på dalahästtillverkningen, säger Wenche Mikalsen.
Även Moraparkens camping kryllar av gäster. Den har redan haft 1 716 fler gäster i år än under hela förra året.

– Detta är ett rekordår. Under vecka 30 hade vi 400 boende på campingen i flera dagar i rad, säger Håkan Fast, hotellchef Moraparken.
Och säsongen är inte över bara för att sommaren tar slut.
– Till hösten satsar vi på underhållning i Moraparken med bland annat Robert Wells, Eldkvarn och Kalle Moraeus. Vi har hittat guldkornen och hoppas att det fortsätter att locka gäster under resten av året, säger Håkan Fast.

Rebecka Ramstedt/DT
Selma Wolofsky/DT