Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga nior vill stanna i Avesta

Allt fler niondeklassare stannar på hemmaplan när det är dags för gymnasiestudier. Det visar en granskning av elevernas sökningar till hösten. Mer än 84 procent stannar i Avesta enligt utbildningsvalet.

– Det här är den högsta siffran på många år, säger Mikael Westberg som är ordförande i bildningsstyrelsen.
Och fler kan det bli. Många av de elever som sökt till andra utbildningsorter har nämligen inte godkända betyg, och ska därför inte kunna komma in på de skolorna.
Numera kan nämligen en elev söka gymnasieutbildning egentligen var som helst i landet. En godkänd utbildningsplats får betalas av kommunen. Blir skaran stor som lämnar en kommun, kan alltså kostnaderna för skena iväg och bli stora. I Avesta där gymnasiet brottats med stora underskott de senaste åren, är alltså beskedet att fler elever vill stanna kvar i Avesta och gå gymnasiet på Karlfeldtgymnasiet ett gott tecken. Både till ekonomin, men framför allt till den egna skolans rykte.
För att få plats i en annan kommuns skola, måste eleven alltså ha godkända avgångsbetyg.
– Vi vet att några som sökt sig utanför Avesta inte har det. Men på samma vis har vi här i Avesta också fått ett antal sökningar från elever i andra kommuner som inte heller är godkända, konstaterar Mikael Westberg, som är glad om de 84,5 procent Avestaelever som sökt Karlfeldtgymnasiet också blir Avesta trogna när det är dags för gymnasiestart i höst.
– Det är det här vi vill. Vi är dock medvetna om att det är en första preliminär granskning av elevernas val. I det sammanhanget har vi heller inte sett västmanlandselevernas val. De som tillhör NVU, (Norra Västmanlands Utbildningsförbund) och som söker Avesta får vi besked om den 23 mars.
Några av dem kommer alldeles säkert att välja Avesta som sin utbildningsort. Inte minst Norbergs gymnasieelever som under många år tagit bussen till Avesta i stället för Fagersta.


Kerstin Eriksson

kerstin.eriksson@daladem.se