Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn väljer att hoppa av Brunnsvik

Brunnsvik Folkhögskolan tycks äntligen börja gå i rätt riktning. Men då väljer rektor Sofie Wiklund att hoppa av.
– Jag har sagt upp mig från Brunnsvik för att börja jobba som konsult, säger hon.

Brunnsviks folkhögskola har varit i rejäl turbulens de senaste åren. Eller åtminstone sedan år 2009 då LO inte hade råd att ha kvar folkhögskolan.
Det var då som ABF Nordöstra Stor-Stockholm klev in i bilden.

Sedan dess har både program kapats bort, ekonomiska bekymmer staplats på varandra och interna bråk har varit på tapeten. Sedan avslutades allt med att skolan flyttades från Ludvika till Borlänge.
Och nu hoppar även rektor Sofie Wiklund av. Men inte på grund av turbulensen - utan för att hon vill göra något annat.
– Jag vill jobba mer med strategiska utvecklingsfrågor och där man kan förändra just den delen med människor som är beroende av socialbidrag och lyfta dem vidare till jobb och utbildning.

Hon började år 2010 som lärare på Brunnsvik, för att därefter bli studierektor och senare rektor för skolan.
Men nu blir hon alltså konsult på Tre V Management.
– Jag kommer att arbeta med strategiska utvecklingsfrågor gentemot kommuner, där man kan ta hjälp av konsulter för att se över frågan hur man lyfter människor ur försörjningsstöd och vidare till jobb.

Att arbeta som konsult är något som Sofie Wiklund menar har ”växt fram mer och mer”.
– Och nu vill jag ta nästa steg – hur kan jag jobba mot kommunen och hitta lösningar på den stora arbetslösheten i dag.

Sofie Wiklund menar att Brunnsvik Folkhögskola, som tidigare i år flyttades till Borlänge, kommer att ha många goda förutsättningar för att lyckas.
– Det jag har lyckats med under mitt rektorskap är att få skolan att gå med vinst.

Förra året gick Brunnsvik 3,1 miljoner kronor plus, vilket är en vinst som främst grundar sig i reducerad personalstyrka. Enligt Sofie Wiklund beror den ekonomiska framgången även på ”en större kontroll på ekonomin i stort, förändrade avtal och att varje linje ska klara sina egna kostnader”

Den före detta rektorn menar också att hon förändrat Brunnsviks inriktning.
– Jag har gjort om verksamheten så att den är utformad efter de behov som finns, alltså att man riktar sig åt dem som är inte har fullständigt gymnasium. Vi har också förstärkt bildningsdelen genom att jobba utifrån varje individs förutsättningar.
Hon menar att de andra linjerna – och skolans tidigare placering – gjorde att skolan fokuserade på fel grupp i samhället.
– Då fokuserade vi på de som hade det bra i samhället och de som har möjligheten att ta sig ut till landsbygden.

Att det har varit turbulent på Brunnsvik under hennes rektorskap, är inget hon duckar för.
– Det har varit turbulent. Om man ska titta ur ett organisationsperspektiv så har jag aldrig lärt mig så mycket på en arbetsplats som då. Men bilden som har förmedlats under perioden är inte rättvis. Det finns en annan historia att berätta som Brunnsvik inte är ensamt om.
– Det är många rektorer på landets folkhögskolor som utsätts hårt när de genomför förändringsprocesser.
–Många vill berätta om det, men vågar tyvärr inte. Folkhögskolor är ofta slutna världar där samma personer har jobbat länge och skapat egna kulturer. De är svåra att bryta. När det arbetet påbörjas blir det ofta turbulent. Men jag är jätteglad för det jag lämnar ifrån mig i Borlänge där skolan nu har en mycket bra personal.

För Sofie Wiklund var erbjudandet som konsult vid det Stockholmsbaserade företaget Tre V Management ”för bra för att tacka nej till”. Valet att sluta som rektor gjorde hon i början av oktober i år.
– Det är ju är att man som rektor får man göra allting, även om jag hade en stor del som var ekonomi och strategiska utvecklingsfrågor. Här kan jag fokusera på de stora utmanande frågorna.

Finns det något som du kunde ha gjort bättre under ditt rektorskap?
– Det finns alltid saker som man hade kunnat sagt och gjort bättre när man ser tillbaka på det i efterhand.

Hon lämnar ingen öppning för att återvända till Brunnsvik, då hon upplever att det inte finns någon utmaning kvar.
– Jag vill vara med och bygga upp, men inte förvalta verksamheter.
Däremot lämnar hon hellre rektorskapet i sig på glänt.
– Kanske. Det ska man aldrig säga nej till på det sättet, men det är inte rektorskapet i sig som lockar mig, utan att det är strategiska utvecklingsfrågor som är roliga och utmanande.

Än har hon inte lämnat Brunnsvik helt och hållet. Bland annat ska hon hjälpa den tillförordnade rektorn, George Johansson, fram tills årsskiftet.

Vad tror du om Brunnsviks framtid?
– Sköter man det rätt och håller i alla trådar och fortsätter enligt den verksamhetsplan som vi tog beslut om i styrelsen och har ett bra grepp på ekonomin, så kommer det att gå bra.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se