Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Rena trakasserier”

Efter att Lotta Gröning JK-anmälde den handläggare som hotade avliva hennes friskförklarade häst har hon fått över 400 berättelser från andra med liknande upplevelser.

– Det är rena trakasserier som länsstyrelsen håller på med och som djurägare är man maktlös, säger debattören Lotta Gröning, från Norberg.

Lotta Gröning har nio hästar på en gård mellan Norberg och Avesta. En av hästarna är gammal och ser urmustad ut, men är frisk och mår bra. Lotta Gröning har en veterinär som kommer regelbundet och har under sina 20 år som hästägare aldrig haft problem med djuren.
– Men plötslig en dag kommer en handläggare från länsstyrelsen och förklarar för mig att min häst mår dåligt och ska avlivas, efter att ha fått ett anonymt tips. Handläggaren hotar också med att vargarna ska komma och ta den samt anklagar mig och min veterinär för att vara korrumperade, berättar Lotta Gröning som nu anmält handläggaren till JK.

Enligt Gröning ska länsstyrelsens tjänsteman ha hotat med att det inte var någon mening att överklaga eftersom det tog så lång tid att hästen var avlivad långt innan överklagandet var klart.
– Jag har makt, men just då blev det väldigt tydligt för mig vad maktlöshet är säger Lotta Gröning som är journalist och debattör, just nu på Expressen.
Lotta Gröning är medveten om att hästen är gammal, att åldern har gjort att hästen magrat och att hästen blivit stel och inte är lika aktiv som tidigare.
– Ibland ser han faktiskt ut som ett gammalt ök, men hästen mår bra. Han äter mycket, han går i flock och lägger sig och vilar lite då och då. Det är med hästars åldrande precis som med en gammal människa, de faller ur och blir stillsammare, berättar hon.

Gröning bestämde sig för att bevisa att hästen mår bra. Hon tog kontakt med jurister och kallade in en oberoende veterinär som fick göra en objektiv bedömning utan att få veta bakgrundshistorien. Efter den bedömningen har tjänstemannen valt att lägga ned ärendet. Med den JK-anmälan Gröning nu lämnat in hoppas hon få svar från de ansvariga cheferna om hur de ser på tjänstemannens arbete.
– Ska man ha tjänstemän som åker ut och hotar hästägare med vargen?
– Mig är det ju folk som hatar genom att jag är aktiv i vargdebatten, men detta händer även många andra. Efter att ha berättat min historia i sociala medier har jag på tre dagar fått över 400 berättelser från människor som varit med om liknande saker.

Händelsen har fått Lotta Gröning att fundera över vad som gör att människor blir rättshaverister.
– Rättshaverist är ett negativt laddat ord, men jag förstår dem bättre nu, säger Lotta Gröning.

Mattias Göthberg
mattias.gothberg@daladem.se