Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rena vansinnet" säger kritiker om nytt förslag

Annons

På måndag fattar kommunfullmäktige beslut om sophämtning och avgifter i Gagnefs kommun. Detta efter en lång tids hård debatt mellan politiker och allmänhet.
- Det har varit ett givande och tagande, men nu är vi överens, säger kommunalrådet Sofia Jarl (C).
- Inte alls. Förslaget är rena vansinnet, säger företrädare för Gruppen för skäliga sopavgifter.

Den stora ändringen i det nya förslaget om föreskrifter, innebär att personer som har permanentboende i kommunen, och som betalar grundavgift och full hämtningsavgift för det, har möjlighet att ansöka om att "flytta" sin hämtning till fritidsfastigheten under 1 maj till 20 oktober.
- Mellan raderna kan man läsa att det inte kommer att åka runt soppoliser och kontrollera var fastighetsägarna lägger sina sopor; vid ett gemensamt hämtningsställe vid fritidsområdet eller hemma i soptunnan, säger Sofia Jarl till DD.

Fixa och finta

Hon anser att politikerna har modifierat ursprungsförslaget efter kritiken från "Gruppen för skälig sophämtning", och att alla nu är överens. Men det håller inte "sopgruppen" med om:
- Att införa en paragraf om att man kan "flytta" sin sophämtning är att fixa och finta med lagen, säger Lennart Finn i gruppen.
Men det finns mer som gruppen är kritisk till. I paragraf 6 i förslaget slås fast att om en fastighet som består av flera geografiskt skilda platser med möjlighet till boende, eller flera taxerings- eller värderingsenheter med möjlighet till boende, ska abonnemang finnas för varje sådan plats.

Satser fattas

- Den skrivningen har vi tidigare kommit överens med politikerna om att förtydliga i tre om-satser, vilka klubbades i fullmäktige i april i fjol. Dessa är om-satser nu bortplockade ur förslaget, säger Lennart Finn.
Sopgruppens grundinställning är att alla fastighetsägare i kommunen ska betala en grundavgift. För fritidshus ska ingen hämtningsavgift utkrävas, anser gruppen:

Ska överklaga

- Vi som bor här kan köra hem våra sopor, och fritidshusägare som är fastboende i andra kommuner lämnar sitt avfall vid gemensamma uppsamlingsställen, säger Lennart Finn.
Om förslaget till ny avfallstaxa klubbas utan att de tidigare överenskomna punkterna finns med, kommer sopgruppen att vidhålla sin tidigare överklagan till förvaltningsdomstolen:
- Vi kommer även att överklaga det beslut som tas på måndag om det bryter tidigare överenskommelser, säger Lennart Finn.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS