Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renovering av kyrka dröjer

Renoveringen av fuktskadade Grangärde kyrka skjuts på framtiden.
Så blir det om kyrkorådet antar det förslag som politikerna får ta del av denna vecka.

I torsdags den 5 december var representanter för lokala kyrkopolitiker, anställda vid församlingen och personal från Västerås stift, länsstyrelsen och Dalarnas Museum samlade i Grangärde.

Man gick nogsamt igenom den aktuella situationen och gjorde besiktning av kyrkobyggnaden.
– Beslutet blev att vi drar tillbaka den ansökan om kyrkoantikvarisk ersättning som vi lämnat in till stiftet. Innan vi går in med en ny ansökan ska vi göra en ordentlig utredning så vi får alla fakta på bordet.
– Vi måste få klarhet i vad som är grundorsaken till fuktproblemen så vi vet att vi sedan verkligen gör rätt saker. Det handlar ju om stora pengar, säger Roland Persson, fastighetsansvarig vid Gränge-Säfsnäs församling.

Fuktskadorna syns utanpå kyrkan i form av fuktrosor och att putsen släppt på fasaden och inne i kyrkan märks det på att tegelgolvet börjat vittra sönder.
I ett värsta scenario har man grovt uppskattat kostnaderna till 30 miljoner kronor, men hur stor del som stiftet kan stå för är oklart. De pengar som stiftet hittills anslagit är max 2,8 miljoner kronor till projekteringen och utredningen och där församlingen får stå för 25 procent av kostnaderna.
Roland Persson säger att arbetet med den nya utredningen kommer att ske löpande och får ta den tid det tar. Huvudsaken är att man får fram ett bra underlag.

Men senast nästa höst måste utredningen vara klar om renoveringen ska kunna komma i gång 2016. Villkoret för bidrag för arbeten 2016 är nämligen att stiftet får in ansökan senast den 31 oktober 2014.
– Jag har svårt att uttala mig om utredningen kan bli klar nästa år. Det är ju inte heller så att kyrkan håller på att rasa ihop utan det rör sig mest om estetiska skador, noterar Roland Persson.

Torbjörn Granling/DT