Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Avgiften man betalar för jakt bör täcka samhällets kostnader för tillsyn av jakten

De skatter eller avgifter som man betalar för att få jaga borde täcka samhällets kostnader för administration och tillsyn av jakten. Idag är den tillsynen nästan obefintlig, skriver Svenska Rovdjursföreningen.

Annons

Svar till Ulf Berg och Mats Larsson (DD 27/5): Det är bra att Ulf Berg och Mats Larsson, ordförande respektive vice ordförande i Jägareförbundet Dalarna, medger att det så kallade ”allmänna uppdraget” är ett bidrag och inte ett uppdrag. Som Berg och Larsson skriver är det enda som skiljer det så kallade ”allmänna uppdraget” från andra bidrag att pengarna går via Viltvårdsfonden, som bygger på de avgifter jägarna betalar till staten för att få jaga, medan andra bidrag till civilsamhället huvudsakligen tas direkt ur statskassan.

LÄS JÄGAREFÖRBUNDETS INLÄGG: Rovdjursföreningens förslag skulle drabba hela föreningssverige

Om vi alltså är överens om att de stora bidragen till Jägareförbundet inte är ersättning för ett uppdrag, så kan det öppna för en mer förutsättningslös diskussion om vad staten ska ge bidrag till, hur mycket, och varför. Samt en diskussion om vad medlen i Viltvårdsfonden behövs till.

När vi betalar fordonsskatt så förväntar vi oss inte att de pengarna ska delas ut till Motormännen eller andra bilistföreningar. De allra flesta förstår att staten har en hel del kostnader förknippade med biltrafiken, och att fordonsskatten till stor del motiveras av sådana kostnader.

På liknande sätt är det med jakten. De skatter eller avgifter som man betalar för att få jaga borde täcka samhällets kostnader för administration och tillsyn av jakten. Och idag är den tillsynen nästan obefintlig – Sverige behöver bygga upp en fungerande fältorganisation för jakttillsyn, inte minst för att minska den omfattande illegala jakten på stora rovdjur.

LÄS OCKSÅ: Onyanserad debatt om skydds- och licensjakt på björn

Detta hindrar inte att det finns delar i Jägareförbundets verksamhet som förtjänar att stödjas med statliga bidrag. Men Jägareförbundet ska inte ha någon gräddfil till bidrag genom hänvisning till någon form av uppdrag som var en realitet i mitten av 1900-talet, men som idag är eller borde vara historia. Och när staten delar ut bidrag till informationsspridning om vilda djur, så är det väldigt angeläget att komma ifrån den obalans som fortfarande råder, där jaktintresset får enormt mycket mer resurser än naturvårdsintresset till sådant informationsarbete.

Torbjörn Nilsson, ordförande, Svenska Rovdjursföreningen

Asinja Holma, regionansvarig Dalarna, Svenska Rovdjursföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel