Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Miljöpartiets köttnationalism skadar allvarligt miljö, djur och människor

Det är den globalt skenande köttkonsumtionen, inte om nötköttet på tallriken kommer från Irland eller Sverige, som utgör framtidens stora klimathot. Den effektiva lösningen för att komma tillrätta med det svenska jordbrukets klimatpåverkan är att byta ut köttet mot bönor, skriver debattören Jonas Paulsson.

Stina Bergström (MP), miljöpolitisk talesperson, försvarar i DD den 12/8 regeringens storsatsning i nya livsmedelsstrategin på ökad svensk köttproduktion med att svenskt kött är bättre än utländskt för miljön, djuren och livsmedelssäkerheten. Bergström saknar faktastöd för påståendena. Svensk kött är lika klimatskadligt som annat EU-kött, svenska djur utsätts för ett enormt lidande innan de avsiktligt dödas och svenskt kött orsakar lika många cancerfall som utländskt.

LÄS OCKSÅ: Replik från (MP): Vår ambition är att svenskarna ska äta mindre och bättre kött

På en matbutik i Sundbyberg kostade ett kilo nötkött 40 kronor förra söndagen. Samma dag skrev Dagens Nyheter om hur Sibirien sakta sjunker ned i dyn när permafrosten tinar. Regeringens mat och jordbrukspolitik är verkligen klimatskadlig.

Bergström skriver att Miljöpartiet länge har verkat för att minska animaliekonsumtionen. Påståendet är märkligt och vilseledande.

Det är den globalt skenande köttkonsumtionen, inte om nötköttet på tallriken kommer från Irland eller Sverige, som utgör framtidens stora klimathot. Den effektiva lösningen för att komma tillrätta med det svenska jordbrukets klimatpåverkan är att byta ut köttet mot bönor. Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet är det nästan 40 gånger bättre för klimatet att köpa bönor än att köpa nötkött. Ingen klimatåtskillnad görs mellan svenskt kött och utländskt.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Hur vill Miljöpartiet öka andelen vegetarisk mat?

Bergström skriver att Sverige har relativt höga djurskyddskrav. Men Djurrättsalliansens granskning visar att så inte är fallet. Sveriges Radio Ekot presenterade 2009 Djurrättsalliansens två år långa dokumentation av närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. 2015 följdes dokumentationen upp med nya undersökningar. Svenska grisar utsätts för ett omfattande, systematiskt och allvarligt lidande. På 40 procent av gårdarna hittades döda djur, många gånger inne i boxarna bland de levande djuren.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Dags att alltid servera växtbaserad skolmat i Dalarna

Bergström betonar det svenska köttets höga livsmedelssäkerhet. Men också svenskt kött orsakar cancer. Efter att ha granskat över 800 rapporter har WHO:s internationella cancerforskningsinstitut IARC kommit fram till att konsumtion av processat kött som korv och skinka markant ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent – och desto större intag ju högre blir cancerrisken.

Bergström skriver att Miljöpartiet länge har verkat för att minska animaliekonsumtionen. Påståendet är märkligt och vilseledande. Det är visserligen mycket bra att Bergström och några andra miljöpartister motionerat i riksdagen om mål för minskad köttkonsumtion och om ekonomiska styrmedel för att minska animaliekonsumtionen. Men partiledningen, med nöjesjägaren Gustav Fridolin i spetsen, drar kraftfullt åt andra hållet. Tyvärr har Miljöpartiet de senaste tre åren i regeringsställning tydligt verkat för köttnationalism istället för att begränsa köttkonsumtionen med ekonomiska styrmedel. Inte en enda krona har satsats på att minska köttkonsumtionen. Det är ett allvarligt svek mot partiets gräsrötter.

Köttnationalism och föreställningen om just det egna landets exceptionellt miljövänliga djurhållning och överlägsna djurskydd sprider sig som en farsot i Europa, vilket göder köttindustrin på miljöns och djurens bekostnad. Miljöpartiet bör istället för köttnationalism värna miljön, djuren och människorna genom att satsa på ekonomiska styrmedel, främst köttskatt, för att skynda på framtidens nödvändiga proteinskifte till baljväxter.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel