Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik om vargjakten: Naturskyddsföreningen kramar EU för att stoppa riksdagen

/

Debatten om vargjakten fortsätter på dalademokraten.se. Ulf Berg och Gustav Ericsson (båda M) svarar på Naturskyddsföreningens tidigare inlägg: Tillbaka till skolbänken för Ulf Berg (M) i vargfrågan

Annons

Naturskyddsföreningen påstår i ett svar på vår tidigare debattartikel att vi missuppfattat några frågor. Det är vår bestämda uppfattning att så inte är fallet. Vi kan börja med EU-rätten. Det är långt ifrån klarlagt att Sverige bryter mot den och vi har noterat att domstolar kommit till olika slutsatser. Frågan har inte prövats av EU-domstolen så i dagsläget har vi lika mycket rätt som Bryssel.

LÄS ÄVEN - Berg och Ericssons första inlägg: "Vargfrågan - en demokratisk dikeskörning?"

Klart är att det finns en dialog mellan regeringen och EU, hur det slutar är det nog ingen som vågar sätta några större pengar på. Men vår uppfattning är att dessa frågor skall avgöras av riksdagen och är en typisk fråga där subsidiaritetsprincipen skall gälla. Den principen anger att besluten skall fattas så nära människor som möjligt.

Naturskyddsföreningens kramande av EU är naturligtvis bara till för att om möjligt ändra det beslut som är resultatet av demokratiska val till Sveriges riksdag.

När det gäller rovviltsavvisande stängsel så vet vi att de tyvärr inte alltid fungerar. Ytterligare 20 miljoner kronor har tillskjutits i årets budget. Detta är en droppe i havet. Bara Molstaberg utanför Gnesta skulle behöva 2 miljoner kronor för att stängsla sin fastighet. Då förstår envar att detta inte räcker på långa vägar. Vi vill påstå att det i många fall inte heller är praktiskt möjligt, skall djurskötsel upphöra där? Vill vi att hela Sverige skall stängslas med höga stängsel som är strömförande året runt?

Varg tar hundar som rastas i den egna trädgården, är det verkligen rimligt att dessa vargar skall få fortsätta sitt oskygga beteende? Eller skall det bara finnas innekatter i framtiden?

MER DEBATT - Jägareförbundet Dalarna om vargjakten: "Vi förväntar oss att S inte sviker sitt vallöfte"

Sedan är det pinsamt att Naturskyddsföreningen inte vet hur antalet vargar i Sverige räknas. Till antalet vargar som anges till 450 skall läggas till hela förra årets föryngring. Forskarna är klara över att stammen ökar med minst 15 procent. Då har hänsyn tagits till både olaga och laga jakt, sjukdomar, trafikolyckor, mm. Nu kommer dessa vargvalpar räknas när spårsnö underlättar arbetet. Men vi ser idag att länsstyrelser med hjälp av kameror nu betydligt tidigare kan avgöra om föryngringar skett.

Blir det bättre genetik med fler vargar? Forskare har slagit fast att det behövs en rysk var 5:e år för att säkerställa att inavel undviks. Om saften är mest vatten, var gör koncentratet mest nytta? I ett stort eller litet glas?

Vargar bör ha halsband där deras position kan ses, möjligen med viss eftersläpning för att inte underlätta grovt jaktbrott. Men det skulle underlätta för alla som vill jaga med hund. En kontroll kan göras huruvida det finns risk för vargangrepp eller ej. Nu finns frivilliga SMS-kedjor för att varna, men det är ju inte alltid synliga observationer gjorts eller vid snö att vargspår har upptäckts. Vi skulle på köpet se hur stora reviren är, justerade gränser har gjorts vid årets jakt. Det visar hur svårt det är att veta exakt var revirens gränser går. Försöksverksamhet borde snarast startas i ett antal revir.

En fortsatt förvaltning av vargstammen är den enda vägen och det gäller att få riksdagens beslut att fungera i praktiken. Det fungerar hyggligt när det gäller förvaltningen av björn och lo. En fungerande förvaltning av varg gynnar både djurhållare, landsbygdsbor och vargen!

Ulf Berg (M)

Riksdagsledamot

Gustav Ericsson (M)

Oppositionsråd i Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons