Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reporäntan ändras inteRiksbankens direktion lämnar reporäntan oförändrad.
Det meddelades på onsdagsmorgonen i ett pressmeddelande.
Den nuvarande låga nivån – 1,0 procent – väntas bestå under det närmaste året.

Anledningen att reporäntan lämnas orörd är att tillväxten i den svenska ekonomin är fortsatt svag och inflationstrycket är lågt.
Riksbanken ser trots allt en del ljusglimtar vilket kan tala för att situationen inte bara stabiliseras utan även att konjunkturen stärks under det här året.

”Oron på finansmarknaderna har minskat och hushåll och företag, både i Sverige och i omvärlden, har blivit något mer optimistiska om framtiden”, skriver Riksbanken bland annat i ett pressmeddelande som skickade ut på onsdagsförmiddagen.
Visserligen finns risk för bakslag, men det spås att Sveriges BNP-tillväxt succesivt kommer att öka under året. Tillväxtekonomiernas utveckling är stark, bidrar gör också att USA återhämtar sig.

Här hemma i Sverige är den ekonomiska utvecklingen alltså svag så här långt med ett lågt inflationstryck bland annat eftersom priser på importerade varor har fallit.
”För att inflationen ska stiga mot målet behöver reporäntan vara fortsatt låg”, skriver Riksbanken.
Förhoppningen är att den låga reporäntan ger stöd till ekonomin och bidrar till att nå inflationsmålet på 2 procent.

Riksbanken presenterade även prognoser för bland annat arbetslöshet och reporänta. Av dessa framgår att arbetslösheten i år väntas vara 8,1 procent för att sedan mionska såväl under 2014 som 2015. Reporäntan väntas ligga kvar på nuvarande nivå under resten av 2013 medan den kan komma att höjas första kvartalet nästa år.
Detaljer i prognoserna framgår av bilden här ovanför.