Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resecentrum kan bli än mer försenat

Resecentrum i Falun har minst sagt haft en krokig tidsplan. Nu kan bygget av bussdepån också komma att försenas.
När skid-VM går av stapeln om ungefär ett år är tanken att besökare ska bussas från resecentrum i Falun och upp till mästerskapet på Lugnet.

Fast om det finns någon färdig bussdepå tills dess är osäkert.
I veckan stod det nämligen klart i förvaltningsrätten att Skanska får rätt mot Dalatrafik, gällande den upphandling som bussföretaget gjorde med byggföretaget Byggarna i Falun AB. Byggarna i Falun var de som la lägst anbud på bygget av bussdepån och de har sedan dess utarbetat planer på det framtida bygget.

Men i slutet av juni klev Skanska in i leken.
Skanska menade då att upphandlingen var felgjord och att Byggarnas erfarenhet av nybyggnationer saknades. Efter yttranden från båda parterna, alltså Dalatrafik och Skanska, stod det klart nu i veckan att förvaltningsrätten väljer att följa Skanskas linje och därmed tvingas Dalatrafik att göra en ny upphandling.

Byggarna i Falun kommer inte få lämna något annat anbud, utan får lämna ifrån sig projektet helt och en ny upphandling ska göras med ny part. Det kan alltså bli Skanska, som överklagade ärendet i första början, som ska börja bygga depån.
Men tiden börjar rinna iväg för bygget av bussdepån. Tiden i förvaltningsrätten har gjort att tidsplanen förskjutits och kan komma att förskjutas ytterligare om Dalatrafik väljer att överklaga förvaltningsrättens beslut.
– Frågan är inte om bygget blir av, utan när, säger Per Grundström som är projektsamordnare för resecentrum i Falun, och fortsätter:
– Teoretiskt kan bygget av bussterminalen bli så försenat att den inte är helt klar till skid-VM. Vi jobbar intensivt med att forcera bygget så att bussterminalen blir klar i tid.

Per Grundström är samtidigt noga med att poängtera en till sak:
– Om bussterminalen inte blir helt klar i tid, så löser vi transporterna ändå. Vi måste se till att besökarna inte upplever att hamnat mitt i en byggarbetsplats och vi har kontinuerligt diskussioner med VM-organisationen kring detta.

Det här är inte första gången som tidsplanen förskjutits för delar av bygget av resecentrum i Falun.
Inte heller är ärendet mellan Dalatrafik och Skanska den första att avgöras i förvaltningsrätten.

I somras överklagade till exempel Skanska en annan upphandling som berör resecentrum. Striden pågick i nära ett halvår, innan den avgjordes i förvaltningsrätten för ungefär en månad sedan och då valde rätten att följa upphandlaren, Falu kommuns, linje.
Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se